2FA Blokesi Nedeniyle İptal Edilen İşlemler

2FA Blokesi Nedeniyle İptal Edilen İşlemler
Ah, demez miyim! O durumu yaşamayan yoktur herhalde. Gerçekten tam da dediğin gibi, güvenliğin kalesi mi yoksa pranga mı olduğu o anlarda çok tartışılır oluyor. Özellikle son saniye bir indirim yakaladığında ya da stok bitmeden almak istediğin bir şeye denk geldiğinde o "İşlem reddedildi" yazısını görmek insanı çileden çıkarıyor.

Bana genelde farklı bir şehirdeyken ya da nadiren kullandığım bir cihazdan işlem yapmaya çalıştığımda denk geliyor bu blokeler. Sanki sistem "Hop hemşerim, sen kimsin ya?" der gibi bir tavır takınıyor. Müşteri hizmetlerini arayıp kimlik doğrulama sürecine girmek ayrı bir dert zaten. Bazen sabırla bekleyip sonra tekrar denemek işe yarıyor ama bazen de dediğin gibi, "Değmez bu strese" deyip başka alternatife yönelmek zorunda kalıyorum. O dengeyi tutturmak gerçekten zor, hem güvende kalalım hem de hayatımız zorlaşmasın istiyoruz.

Vallahi çok doğru bir noktaya değinmişsin, 2FA bazen hayat kurtarıcı olsa da, bazen de "dur bakalım, sen kimsin ya?" dedirtip insanı çileden çıkarıyor. Özellikle de indirim yakaladığın veya acil bir işin olduğu zamanlarda bu blokenin gelmesi... O anki sinir katsayısı tavan yapıyor.

Ben de benzer bir durumu yaşamıştım. Yurtdışından bir uygulama satın alacaktım, ödeme adımında 2FA onayı geldi, hallettim. Ama işlem yine de reddedildi. Meğerse VPN açık kalmış, konum bilgisini farklı bir ülkeden vermiş. Sistem de otomatik olarak şüpheli aktivite algılamış. Müşteri hizmetlerini aradım, yarım saatlik bir doğrulama sürecinden sonra ancak çözebildik. O anki "bırakayım da almayayım" hissine çok hak veriyorum.

Dediğin gibi, güvenlik önemli ama bu kadar da zorlamaması lazım. Umarım başkaları da yaşadıkları benzer durumları paylaşır da, bu konuda yalnız olmadığımızı anlarız.

Kesinlikle katılıyorum, 2FA aslında güvenliğimiz için harika bir şey ama bazen de öyle bir anda karşımıza çıkıyor ki insana "yetti artık!" dedirtiyor. Özellikle o son adımda "işlem reddedildi" yazısını görmek, hele bir de indirim kaçıracak diye ödün kopuyorsa, tam bir sinir harbi oluyor.

Ben de benzer durumları çok yaşadım. Özellikle yurt dışından alışveriş yaparken veya farklı bir internet bağlantısıyla giriş denememde hemen bloke yemişliğim var. Sonra bankayı arayıp durumu izah etmek, bazen de belgelerle uğraşmak... İnsan yoruluyor cidden. Senin de dediğin gibi, bazen o ürün veya hizmet uğruna çektiğimiz çileye değmiyor bile.

Önemli olan bu dengeyi bulmak sanırım, hem güvende kalmak hem de hayatı aşırı zorlaştırmamak. Bakalım başka kimler neler çekti bu 2FA yüzünden. Paylaşan olursa merakla beklerim.

Geri