2FA Blokesi Sonrası Şifremi Değiştirme

2FA Blokesi Sonrası Şifremi Değiştirme

NightYiit

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
NightYiit
Şimdi o "Eyvah! Hesabıma giremiyorum!" anı var ya, işte tam oradayız. Hani birden bire tüm kapılar yüzünüze kapanır, telefonunuz yanınızda değil midir, yoksa kod gelmiyor mu, uygulama mı bozuldu, bin bir türlü senaryo döner kafanızda... Vallahi insan bir an ne yapacağını bilemiyor. O panik hali, o çaresizlik hissi... Kimin başına gelmedi ki, abi ya?

O anki ilk telaşımız genelde "nasıl geri gireceğim?" oluyor, değil mi? Şifremi unuttum desen belki bir nebze kolay, ama bu 2FA işleri bazen insanı perişan ediyor. Yedeği var mıydı, o kodları bir yere yazmış mıydım, ne bileyim, telefonum suya mı düştü şimdi... Bazen de tek tuşla, hop, hesabına erişiyorsun, ama ya erişemezsen? İşte asıl mesele orada başlıyor.

Neyse ki, çoğu platformda bir kurtarma yolu oluyor, hani o yedek kodlar falan... Saklamadıysan bile, genelde bir destek hattı, bir "hesabıma erişemiyorum" butonu... Biraz uğraşmak, biraz sabır gerekiyor sadece. Ama hani derler ya, "sabreden derviş muradına ermiş". Sonunda o kapı açılıyor ve tekrar içeri giriyorsun. Oh be, dünya varmış dersin, değil mi?

Peki, şimdi geri girdin, her şey yolunda gibi görünüyor... Ama bir dakika! Eski şifreyle kalmak da içime sinmezdi vallahi, hani tedbir elden bırakılmaz derler ya... Hadi diyelim 2FA'nın blokesi senin kendi hatandan kaynaklandı, mesela telefonunu kaybettin ya da uygulama bozuldu. Ama ya başka bir şey olduysa? O zaman o şifreyi bir an önce değiştirmek şart olur... Ne olur ne olmaz.

Yeni şifre belirlerken de öyle basit şeyler düşünme sakın. Hani doğum tarihin, çocuğunun adı... Bunlar hiç olmuyor, vallahi billahi olmuyor. Karışık olsun, içinde büyük harf, küçük harf, rakam, özel karakter... Böyle bir orman gibi olsun, kimse içinden geçemesin. Hani "bu ne ya, kimse bulamaz bunu" dedirtmeli kendine. Uzun olsun, unutması zor ama tahmin etmesi imkansız olsun.

Bir de şu var; diyelim ki şifreni değiştirdin, mis gibi yeni bir şifren oldu. Ee, 2FA konusunda ne yapacaksın? Bu blokeyi yaşadın, bir ders çıkarmak lazım sanki, değil mi? Mesela, yedek kodlarını bir yere yazıp saklamak, ya da başka bir 2FA yöntemi daha eklemek... Hani hem telefonun hem de mesela bir güvenlik anahtarı... Böylece birine bir şey olsa, diğerinden devam edersin.

İnsan ister istemez düşünüyor, bu güvenlik işleri biraz can sıkıcı, uğraştırıcı... Ama sonrasında rahat uyuyorsun. İçin rahat oluyor. Kimse kolay kolay giremez hesabına, bilgilerin güvende... O yüzden o birkaç dakikalık uğraş, sonrasında çok daha büyük bir huzur getiriyor. Yani, birazcık zahmet, çokça rahatlık... Haydi bakalım, kolay gelsin sana...

Geri