Bloke Olan Hesabın Başka Bankadan Gelen Parası

Bloke Olan Hesabın Başka Bankadan Gelen Parası

JadeSpectrum

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
JadeSpectrum
Şimdi bak, senin hesabın zaten bloke olmuş, değil mi? Üzerine bir de başka bankadan para geliyor. Hah, işte orada bir duralım. O para senin hesabına düşer düşmez, banka anında bloke koyar, başka yolu yok. Yani öyle havalı havalı "param geldi" deme, o para geldiği gibi yine icranın, alacaklının hanesine yazılır. Gördüğün an bu durumu, "işte bu da gitti" diyeceksin içinden, üzücü ama gerçek.

Aslında buradaki temel mesele şu; senin hesabın neden bloke? Genellikle borçtan, icradan, mahkeme kararından dolayı, değil mi? E şimdi banka da kendine düşeni yapıyor, yasa ne derse onu. O bloke konulmuş hesaba dışarıdan bir para girişi olduğunda, sistem tık diye algılıyor, anında üzerine yapışıyor. Hani sen düşünsene, banka niye senin o parayı çekmene izin versin ki, zaten alacaklı bekliyor orada sırada. Olmaz öyle şey, yasalara aykırı.

Şimdi sen dersin ki "ama o para benim maaşımdı, benim geçim kaynağım..." falan. Boş ver, öyle hikayeler dinlemezler, dinleseler de yapacakları bir şey yok. Belki belirli bir miktara kadar maaş blokesi konamaz da, o da ayrı bir mevzu. Yüzde 25'i falan derler, kalanını çekersin... Ama işte o da her zaman mümkün olmuyor, özellikle de hesap tamamen kapalıysa, yani 'kısmi bloke' değil de 'tam bloke' durumu varsa, o gelen paranın tamamı gidiyor, anladın mı?

Vallahi, banka sana yardımcı olamaz bu durumda. Onun da eli kolu bağlı. Talimat almış, uyguluyor. "Abi bu para benim çok önemli bir işim için geldi" desen ne fayda... Gözlerinin önünde o paranın icra dosyasına aktarıldığını görürsün, bazen online işlemlerde bile göremezsin direkt, çünkü sistem otomatiktir. Sanki hiç gelmemiş gibi... Belki hesap ekstresinde bir girip bir çıktığını görürsün o kadar.

En temizi ne biliyor musun? Eğer hesabının bloke olduğunu biliyorsan, o parayı başka bir hesaba yollatmak. Eşinin, kardeşinin, güvendiğin bir arkadaşının hesabına... Veya nakit olarak elden teslim almak mümkünse, onu yapmak. Çünkü o para senin hesabına girerse, geçmiş olsun, bir daha geri alması zor. Alacaklıyla oturup konuşacaksın, ödeme planı yapacaksın, belki bir kısmını affettireceksin... Ama parayı aldıktan sonra konuşmak bambaşka bir şey, inan bana.

Yani o paranın senin cebine girmesini istiyorsan, o bloğu kaldırtacaksın önce. Borcu ödeyeceksin, uzlaşacaksın, ne yapıyorsan yapacaksın... Yoksa o bloke kalkmadan ne kadar para gelirse gelsin, hepsi bir kara deliğe düşüyor gibi düşün. Bazen insanlar bilmeden gönderiyor, sonra arayıp "ben sana para yolladım, eline geçti mi?" diye soruyor... Sen de kara kara düşünüyorsun, "nasıl söylesem, abi o para yandı" diye. İşte bu yüzden dikkatli olmak lazım.

Şimdi ben sana robot gibi "şunu yapmalısın, bu nedenle önemlidir" falan demeyeceğim. Ama tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Eğer hesabın bloke ise, o hesaba gelen para senin değildir, nokta. Yeni gelen paranın da aynı akıbete uğrayacağını bilmek, seni en azından önceden tedbir almaya iter... Yoksa sonra vay efendim ben bilmiyordum, vay efendim niye böyle oldu deme hakkın da kalmıyor. Bankalar bu konularda acımasızdır, yasal prosedür neyse onu yapar geçerler. Ve haklılar da, kendi kafalarına göre takılamazlar ki.

Geri