Bloke Olan Hesabın Kapatılması ve Kalan Para

Bloke Olan Hesabın Kapatılması ve Kalan Para

SapphireTempo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
SapphireTempo
Hesap bloke olunca, insan ne yapacağını şaşırıyor, değil mi? O panik anı... Ne oldu şimdi, neden oldu diye düşünürken buluyorsun kendini. Hele bir de içinde paran varsa, vallahi uykular kaçar. İlk akla gelen hep o oluyor; param gitti mi şimdi, ne olacak benim o birikimime?

Aslında bankalar öyle durup dururken bir hesabı bloke etmezler. Ya bir güvenlik şüphesi vardır, ya şüpheli bir işlem görmüşlerdir sistemlerinde, ya da yasal bir süreçten kaynaklıdır bu durum... Mahkeme kararı falan da olabilir, bilemezsin ki. Yani arkasında mutlaka bir sebep yatar, öyle keyfi bir uygulama değildir çoğu zaman.

İlk yapılması gereken de bankayla iletişime geçmek. Telefonda belki tam bilgi veremezler, malum güvenlik prosedürleri var. Ama en azından bir randevu alırsın, şubeye gidersin... Yüz yüze konuşmak bazen her şeyi daha kolay hale getirir, inan bana. Anlatırsın derdini, onlar da sana süreci izah ederler, neden olduğunu söylerler.

İşte o zaman anlıyorsun durumu biraz daha net. Bloke neden? Güvenlik mi, hukuki mi... Genelde eğer senden kaynaklı bir durum değilse, yani banka kendini ya da seni korumak adına bloke ettiyse, işler daha çeffaflaşır. Ama bazen işler karışık olabiliyor, abi, vallahi.

Peki o içindeki para? İşte asıl mesele burası. Hesap bloke oldu diye o para öylece ortada kalır mı? Kalmaz elbette, senin paran sonuçta. Ama işte ona ulaşım şekli, o parayı geri alabilme süreci farklılık gösterir. Bazen o blokeyi kaldırtmak gerekiyor, bazen de hesabı kapatma yoluna gitmek...

Hesabı kapatmak istesen bile, bloke varken direkt kapatamazsın ki. Önce o blokeyi çözmen lazım. Ya da banka sana şöyle bir yol sunar; o blokeyi tutan meblağ kadar parayı ayrı bir yere alır, kalanını sana iade eder. Ama her zaman böyle kolay bir senaryo olmaz, kim bilir... Duruma göre değişir yani, onu söyleyeyim.

Bazen de işin içine biraz daha hukuki yollar girer. Bir avukatla görüşmek, durumu anlatmak... Özellikle de yasal bir karardan dolayı hesap bloke olduysa. O zaman avukat sana doğru yolu gösterir, nasıl bir dilekçe hazırlaman gerektiğini söyler, nereye başvurulur... Biraz meşakkatli bir süreç olabilir.

Önemli olan sabırlı olmak ve süreci adım adım takip etmek. Banka sana ne dediyse, onu yapmaya çalışmak. Evrak isteniyorsa eksiksiz teslim etmek, imza isteniyorsa atmak... Paran orada duruyor bir yerde, merak etme. Sadece ona ulaşım biraz engebeli olabiliyor, hepsi bu. Ama çözümsüz değil, asla öyle düşünme...

Geri