Dijital Hesap Güvenlik Doğrulama Sorunu

Dijital Hesap Güvenlik Doğrulama Sorunu

IndigoQuartz

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
IndigoQuartz
Şimdilerde bir yere girerken, hele o dijital hesaplara filan, illaki bir yerden bir kod bekliyoruz, bir yerlere tıklıyoruz, değil mi? Hani eskiden şifreyi girerdik olurdu, şimdi bir de arkasından iki aşamalı doğrulama, üç aşamalı bilmem ne... Vallahi billahi bazen insan "Yeter artık!" diyor...

Geçen bir işim düştü, şifremi unuttum. Neyse sıfırlayacağım. Tamam da, önce telefona kod gelecek, sonra e-postaya link, yetmedi mi, bir de güvenlik sorusu... Benim güvenlik sorum neydi şimdi? Küçükken en sevdiğim hayvan neydi acaba? Kendi kendime düşünüyorum saatlerce... Kim düşünür ki bunları sürekli, abi ya...

O SMS kodu bazen var ya, gelmiyor, gelmiyor bir türlü. Dakikalar geçiyor, uygulama süresi doldu diyor. Tekrar dene, tekrar bekle. Bir kere değil, beş kere başıma geldi bu. Sanki beni test ediyorlar gibi... Yoksa hat mı çekmiyor, telefon mu uzakta kaldı, anlamıyorum ki...

E-postaya gelen linkler desen ayrı dert. Hop bir bakıyorsun spam kutusuna düşmüş. Ya da o an internetin yavaş, sayfa açılmıyor bir türlü. Sanki o anın aciliyeti yokmuş gibi, seni bekletiyor da bekletiyor... İnsan sinir oluyor vallahi.

Bu kadar uğraş dur, sanki sonra tamamen güvendeyiz, değil mi? Ama işte o da tartışılır. Bazen düşünüyorum, bu kadar katman, bu kadar engel, gerçekten bizim için mi, yoksa sadece "biz güvenliği önemsiyoruz" demek için mi? Ortada kalıyoruz bazen, ne yapsak bilemiyoruz...

Yeni bir telefon aldın diyelim, ya da bilgisayar değiştirdin. Hop, baştan başlıyor bütün bu doğrulama silsilesi. O eski cihazdaki kimlik doğrulamalar, parmak izleri... Hepsi uçtu gitti. Her seferinde en baştan tanıt kendini... Sanki hiç tanışmamışız gibi. İnsan yoruluyor bir yerden sonra...

Güvenliğimiz için yapılıyor güya. Ama bir yandan da bu kadar zorlaştırmak, insanları daha basit yollara itmiyor mu sizce de? Hani aynı şifreyi kullanmaya filan... Ya da not alıp unutmamak adına bir yerlere yazmaya... Halbuki istenen bu değil...

Yani ne diyeyim, kendimizce çabalamak lazım. Her hesaba farklı bir şeyler bulup, biraz da bu sistemlerin cilvelerine katlanmak... Başka çaremiz yok gibi. Hani bir yerlere not almak da değil de, belki güvenilir bir şifre yöneticisi mi kullanmalı insan... bilemedim.

Velhasıl kelam, bu dijital dünyanın tatlı (!) belası bu doğrulama meselesi. Bizi biraz uğraştırıyor, biraz yoruyor ama bir şekilde idare ediyoruz işte... E ne yapalım, hayat bu, dijital hayat da böyle... Daha ne olsun...

Geri