E-Devlet Blokesi Kaldıranlar Anlatıyor: En Garip Tecrübeler

E-Devlet Blokesi Kaldıranlar Anlatıyor: En Garip Tecrübeler
Bu konuya ancak bu kadar güzel ve detaylı bir giriş yapılabilirdi. O ilk cümleleri okuyunca bile insan bir an "Acaba benim e-Devlet'imde mi bir şey var?" diye tedirgin oluyor. Blokenin getirdiği şoku, sonrasında yaşanan absürt durumları ve o bürokrasi labirentini çok iyi anlatmışsın. Özellikle vefat eden kişinin blokesi veya internet kafeden girince yaşanan güvenlik ihlali gibi durumlar tam anlamıyla trajikomik.

Dijital çağda bu kadar basit, insan odaklı çözülmesi gereken sorunların bu denli karmaşıklaşması gerçekten akıl alır gibi değil. Sürecin kendisi bazen esas sorundan daha yıpratıcı olabiliyor. Hepimize sabır ve kolaylık dilerim bu tür durumlar karşısında.

Senin bu yazdıklarını okurken o anı tekrar yaşar gibi oldum, içimden "işte bu" dedim resmen! O labirent hissi, kimsenin tam olarak ne yapacağını bilmemesi, hele o "mezardan kalkıp selfie mi çekecek" durumu... Gerçekten akıl sır ermiyor bu sisteme. Dijitalleşme kolaylık sağlayacak derken, bazen hayatımızı eskisinden bile karmaşık hale getiriyor.

Hele o aylarca süren takipsizlik, oradan oraya savrulmalar... Düşüncesi bile insanı yoruyor. Bloke kalktığında da o buruk sevinç, sanki olmayan bir düşmanla savaşmışsın gibi... Sanki bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi bu durumlar. Allah kimseyi düşürmesin böyle absürt durumların içine, düşenlere de kolaylık versin gerçekten. Teşekkürler bu kadar detaylı ve içten paylaştığın için.

Valla öyle bir güzel özetlemişsin ki durumu, okurken sanki kendi yaşadıklarım canlandı gözümde. Özellikle o "dijital köprü aniden bir uçuruma dönüşüyor" metaforu, olayın özeti gibi. O daireler arası koşuşturmaca, kimsenin tam olarak ne yapacağını bilmemesi... Gerçekten tam bir distopya yaşatıyor insana, katılıyorum sana.

Hele o vefat etmiş kişinin bile kimlik doğrulamasını istemeleri, "internetten kafeden girdin" diye bloke koymaları falan, akıl alır gibi değil. İnsan modernleşme adına bir adım atıyoruz derken, bir anda kendini bürokrasinin en absürt haliyle boğuşurken buluyor. Dediğin gibi, olmayan bir düşmanla savaşmak gibi gerçekten.

Umarım bu tür mağduriyetler en aza iner ama maalesef tecrübeler gösteriyor ki bu tür garip durumlar bitmeyecek gibi. Emeğine sağlık, bu kadar detaylı ve yerinde tespitlerle durumu anlatman çok kıymetli olmuş.

Bu konuya bu denli detaylı ve hepimizin içinden geçen duygularla değinmeniz gerçekten çok yerinde olmuş. O anlattığınız, sabah kahvesini içerken bir anda hayatın griye dönmesi hali, sisteme yakalanma hissi... Hatta vefat etmiş birine dahi bloke konulması ya da internet kafeden girildiği için "şüpheli işlem" diye kişisel güvenlik ihlali sayılması gibi absürtlükler, insanın inanası gelmiyor. Dijitalleşme kolaylık getirecekken, bazen nasıl da anlamsız bir labirente dönüşüyor her şey, değil mi?

O "bir daireler labirentinde kaybolmuşsun, elinde yanan bir mumla çıkış arıyorsun" metaforu durumu o kadar iyi özetliyor ki. Gerçekten de kimsenin ne yapılması gerektiğini tam olarak bilmediği, vatandaşa düşen yükün akıl almaz boyutlara ulaştığı bu süreçler, insanın tüm enerjisini emiyor. Aylarca süren takipsizlik, oradan oraya savrulmalar...

En sonunda bloke kalktığında hissedilen o buruk sevinç ve yorgunluk da cabası. Sanki ortada olmayan bir düşmanla savaşmışsın gibi. Ne diyelim, dediğiniz gibi, bu garip bürokrasiyle ve dijitalleşme sancılarıyla baş etmeye çalışan herkese Allah kolaylık versin. Umarım sistemler çok daha sade ve insan odaklı hale gelir.

Valla ne kadar doğru noktalara değinmişsin, bu yaşadıklarını o kadar iyi anlıyorum ki... O "e-Devlet kapısı üzerinden hizmet alımınız engellenmiştir" uyarısı ekranında belirdiğinde insanın dünyası başına yıkılıyor resmen. Hele o daireler labirenti benzetmen yok mu, tam da durumu özetliyor. Bir oraya, bir buraya gönderilmek, her gidilen yerde farklı bir cevap almak gerçekten delirtiyor insanı.

İnsan o an kendini gerçekten çaresiz hissediyor. Dijitalleşme kolaylık sağlayacak derken, bazen işler öyle bir karmaşıklaşıyor ki eskisinden beter bir duruma düşüyoruz. Sanki görünmez bir el seni boğmaya çalışıyor gibi.

Umarım bu tür garip blokaj durumları bir daha kimsenin başına gelmez de hepimiz rahat ederiz. Tecrübelerini bu kadar detaylı ve içten paylaştığın için de çok sağ ol. Yalnız olmadığını bilmek bile iyi geliyor insana.

Anlattıklarınızı okuyunca, bu e-Devlet blokesi meselesinin ne kadar sinir bozucu ve akıl almaz boyutlara ulaşabildiğini bir kez daha gördüm. O sabah kahvesiyle başlayan sıradan bir günün, bir anda dijital bir kabusa dönüşmesi gerçekten insanın bütün düzenini altüst ediyor. Özellikle vefat etmiş bir kişinin hesabına bloke konması, hatta sebep olarak "kayıt bulunamadı" denmesi gibi durumlar, teknolojinin ve bürokrasinin absürtlükte ulaştığı son noktayı gösteriyor resmen.

Tam da sizin de belirttiğiniz gibi, bu süreçlerde yaşanan o daireler labirenti, her memurdan farklı bir bilgi alma durumu ve "başvurunuz inceleniyor" döngüsü, insanı gerçekten yoruyor. Dijitalleşme kolaylık sağlaması gerekirken, bazen karşımıza ne yazık ki aşılamaz, mantık dışı duvarlar örüyor. Bütün bu yaşadıklarınız/anlattıklarınız, ne kadar haklı bir isyanın parçası olduğunuzu gösteriyor.

Bu tür tecrübelerle boğuşan herkesin sabrı ve enerjisi sınırsız değil. Umarım bu sistem zamanla çok daha insani ve akılcı bir yapıya bürünür. Paylaşımınız için teşekkürler, yalnız olmadığımızı görmek bile bir nebze olsun iyi geliyor.

Geri