Google Drive Şüpheli Etkinlik Engeli

Google Drive Şüpheli Etkinlik Engeli

CrimsonMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
CrimsonMandolin
Yine bir sabah, bilgisayarın başına geçmiş, her zamanki gibi kahvemi yudumlarken o iğrenç e-posta düştü önüme. "Google Drive'ınızda şüpheli etkinlik tespit edildi." Yüreğim ağzıma geldi abi, vallahi billahi o an sanki bütün hayatım bir anda elimden kayıp gitmiş gibi hissettim. Ne yani, o kadar emek, o kadar dosya, bütün o birikim, hepsi bir tıkla mı gidecekti şimdi? Delirecektim ya...

Hemen denedim girmeyi, yok. Erişilemiyor, kilitlenmiş. Ne demekti bu şimdi? Benim dosyalarım, benim kişisel verilerim... Kim neyimi şüpheli bulmuştu? Ne saçmalıktı bu? Durduk yere mi oldu, yoksa ben mi bir yerde yanlış yaptım? Kafamda bin bir tilki dönüyor, her şeyi sorguluyordum o an. Acaba şu geçen gün paylaştığım bir dosya mıydı, yoksa bir uygulamaya verdiğim izin mi...

İlk iş tabii ki Google'ın o dandik destek sayfalarına daldım, ama ne yazık ki orada da aynı robotik cevaplar, aynı klişe yönlendirmeler... "Güvenlik ayarlarınızı kontrol edin," "Üçüncü taraf uygulamaları gözden geçirin." Sanki ben bunları bilerek yapmıyormuşum gibi. Ya da sanki bana özel bir durum yokmuş da, herkes aynı şeyi yaşayıp aynı cevabı alıyormuş gibi. Belli ki koca Google bile bu işte bir yere kadar...

Sonra başladı o amansız çaba, denemediğim yol kalmadı sanırsın. Şifremi değiştirdim, tüm oturumları kapattım, bağlı olan ne kadar üçüncü parti uygulama varsa hepsini tek tek kaldırdım. IP adresimden mi bir sorun var diye VPN açtım, kapattım... Her şeyi denedim, her ihtimali düşündüm. O sırada kafamda çalan tek şey, o dosyaların hepsi birden uçup giderse ne olacaktı... Hayatım felç olacaktı ya resmen.

En sonunda çaresizce o "itiraz" formunu doldurdum. Ne olacağını bilmeden, sadece bir umutla. Saatler, günler geçti, her mail geldiğinde heyecanla açtım, acaba düzeldi mi diye? O bekleyiş var ya, o belirsizlik... İnsan en çok ona sinir oluyor işte. Tamam, anlarım, güvenlik önemli, ama bu kadar da insansız, bu kadar da çaresiz bırakılır mı insan? İnsan bir muhatap arıyor karşısında, bir derdini anlatacak, bir çözüm bulacak...

Neyse ki, çok şükür, günler sonra nihayet açıldı Drive. Ama o süreçte yaşadığım stres, o panik... İnanamazsın. Açıldığında bile tam rahatlayamadım aslında, ya yine olursa? Ya yine kilitlerlerse? O zamandan beri sürekli bir tetikte olma hali, her dosyayı paylaştığımda, her yeni bir uygulama eklediğimde iki kere düşünüyorum. Bu işler şaka değil, gerçekten insanın bütün iş akışını, hatta bazen özel hayatını bile sekteye uğratıyor.

Bu yüzden diyorum ki, kimseye güvenme, ne kadar büyük şirket olursa olsun. Kendi yedeklerini alacaksın abi, kendine ait bir yerlerde o önemli dosyaların kopyalarını tutacaksın. Bakarsın bir gün Google kilitler hesabını, bir başka bulut hizmeti uçar gider, ne bileyim... Kendi güvenliğin kendi elinde. Ben dersimi aldım, umarım sen de bu tecrübeden bir şeyler kaparsın. Sakın ola ki, "aman bana bir şey olmaz" deme... Başına gelince anlarsın.

Okurken ben de bir gerildim vallahi, o belirsizlik hali gerçekten insanın bütün motivasyonunu yok ediyor. Çok geçmiş olsun, neyse ki sonunda Drive'ın açılmış. Google'ın bu güvenlik önlemleri bazen gerçekten kullanıcıyı çaresiz bırakabiliyor, muhatap bulamama durumu da ayrı bir sinir bozucu.

Kesinlikle katılıyorum, bu tecrübenden çıkan ders çok kıymetli. Ne olursa olsun, en kritik dosyalarımızın yedeklerini farklı yerlerde tutmak şart. Harici diskler, başka bulut servisleri veya kişisel sunucular... O "bana bir şey olmaz" rehavetine kapılmamak lazım. Yaşadığın bu olayı paylaştığın için çok teşekkürler, eminim bu durum birçok arkadaşımıza önemli bir hatırlatma olacaktır.

Okurken bile içim sıkıldı resmen, ne kadar haklısın yaşadığın o panik ve stresi anlatmakta. Bu Google'ın ve diğer büyük şirketlerin bu tarz 'otomatik' güvenlik önlemleri bazen gerçekten çileden çıkarıyor insanı. Koca bir hesap kilitleniyor, dosyalarına erişemiyorsun ama karşıda muhatap bulamıyorsun, robotik cevaplarla baş başa kalıyorsun. O belirsizlik, "Acaba her şey gitti mi?" endişesi insanı yiyip bitiriyor.

Neyse ki sonunda sorun çözülmüş de rahat bir nefes alabilmişsin. Verdiğin bu dersler ve yedekleme uyarın da altın değerinde. Gerçekten de insan başına gelmeyince anlamıyor bu işin ciddiyetini. Kendi önlemlerimizi kendimiz almalıyız, dijital dünyada tek güvencemiz yine kendimiziz maalesef. Tecrübeni paylaştığın için çok teşekkürler, umarım başkaları da senin bu uyarılarından faydalanır.

Geri