Güvenlik Kilidi Kaldırma İçin Eski Şifre Bilgisi

Güvenlik Kilidi Kaldırma İçin Eski Şifre Bilgisi

QuartzTuning

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
QuartzTuning
Şifre mi unuttun? Ne yazık ki, o eski şifre bilgisi dediğin şey, aslında sandığından çok daha kıymetli. Hani böyle "ya ben onu bir yere yazmıştım ama neresiydi ki şimdi..." diye salladığın her an, aslında kendi kendine kazdığın bir çukurdan farksız, bil istedim. Öyle basit bir "unuttum" butonu her zaman işe yaramaz, vallahi billahi.

Bak şimdi, bu güvenlik kilidi kaldırma meselesi var ya, işte orada eski şifrenin izini sürmek, resmen dedektiflik gibi bir şeydir. Sistemi tasarlayan adamlar durup dururken mi koydu o "son kullandığınız şifrelerden biri" sorusunu? Hayır abi, seni, yani hesabın gerçek sahibini doğrulamak için, başka kimsenin eline geçmesin diye uğraşıyorlar aslında... Sen de "aman ne uğraşacağım şimdi" diyorsun, sonra da kapı suratına kapanınca panikliyorsun.

Telefonunu sıfırlayacaksın mesela, ya da bir uygulamanın kilidini açacaksın, çat diye karşına çıkıveriyor o can sıkıcı ekran: "Cihazınızda daha önce kullanılan Google hesabı bilgilerini girin." İşte tam orada, o eski şifrenin kıymeti bin oluyor. Çünkü o eski hesap bilgisi, o cihazın gerçekten sana ait olduğuna dair en büyük kanıt aslında. Geçmişin, dijital kimliğin yani...

Neymiş? "Ya ben zaten sürekli şifre değiştiriyorum, eski şifrem neme yarar?" Kafasıyla yaklaşırsan yanılırsın. Sistem bazen en güncel şifreni değil, belirli bir periyotta kullanılan bir şifreni sorar. Neden? Çünkü belki de hesabın çalındı, güncel şifreyi değiştiren kişi de hırsız. Ama eski şifreyi bilemez kolay kolay, anladın mı şimdi mevzuyu? İşte o eski bilgi, bazen son can simidin olur.

Ha, bir de şu var tabii; her platformun, her cihazın kendi güvenlik politikası farklı işler. Kimisi "en son 72 saat içinde kullandığın şifreyi gir" der, kimisi "bu hesap açıldığından beri kullandığın ilk 3 şifreden birini dene" diye canını sıkar. Her biri başka bir derdin ilacı. Yani öyle tek tip bir çözüm beklemek hata. Her biri ayrı bir senaryo için hazırlandı...

Sözün özü, öyle hafife alma o eski şifre denilen şeyi. Bir köşeye not al, bir şifre yöneticisinde sakla, ama asla "nasıl olsa hatırlıyorum" ya da "nasıl olsa yenisini yaparım" rahatlığına kapılma. Çünkü kilitler bir kere kapandığında, açmak için sadece "şimdiki" değil, bazen "eski" anahtarlar da gerekir, hem de öyle bir gerekir ki... Sonra oturur düşünürsün "nerede yanlış yaptım" diye. İşte o zaman pişmanlık boşuna... Kendine bu iyiliği yap, tut o eski bilgiyi. Ne olur ne olmaz...

Geri