Hesabıma Kim Bloke Koydu? Banka mı, MASAK mı?

Hesabıma Kim Bloke Koydu? Banka mı, MASAK mı?

IndigoTambourine

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
IndigoTambourine
Vallahi billahi şaşırırsın abi. Bir sabah kalkıyorsun, mobil bankacılığa gireceksin... Hop! İşlem yapamıyorum. Hesap bloke. Ne oluyor şimdi? Beynimden vurulmuşa döndüm yemin ederim.

İlk akla gelen ne oluyor? "Ben ne yaptım ki şimdi?" Hemen bütün son işlemlerini gözden geçiriyorsun, bir hata, bir yanlış... Yok gibi duruyor.

Bankayı arıyorsun tabi hemen. O sinirle, "Hesabıma neden bloke konuldu?!" diye soruyorsun. Karşıdaki müşteri temsilcisi de genellikle bir şeyler mırıldanıyor, "Güvenlik amaçlı," "Şüpheli işlem," falan filan... Çok net bilgi vermezler.

İşte tam o noktada başlıyor kafa karışıklığı. Bu bloke bankanın kendi inisiyatifiyle mi konuldu, yoksa daha büyük bir iş mi var? MASAK mı işin içinde yani?

Bankanın kendi bloğu genellikle bir sistem uyarısıdır. Bazen senin bile haberdar olmadığın, başkasının adına yapılan bir işlem bile tetikleyebilir, ya da ani yüklü bir transfer...

Ama MASAK işin içine girdi mi, olay bambaşka bir boyuta taşınır. Açılımı neydi onun, Mali Suçları Araştırma Kurulu... Abi bu adamlar gerçekten ciddi işlere bakar. Kara para aklama, terörün finansmanı gibi konular...

Peki nasıl anlarız aradaki farkı? Banka bloke koyduğunda, genellikle "hesabınızda şüpheli işlem tespit edildi, şubeye başvurun" derler. Ya da bir belge isterler, bir açıklama...

MASAK kararı olduğunda ise durum daha resmi ve kesin olur. Bankanın bu konuda yapabileceği pek bir şey kalmaz. Banka sana "MASAK kararı var" diyemez belki direkt, ama "resmi bir kurumun talimatı var" falan diye imalarda bulunabilir.

Ayrıca MASAK kararıyla gelen bloke, genellikle daha uzun sürer. Bayağı uzun sürebilir hem de. Çünkü ortada bir soruşturma vardır, inceleme vardır. Dosyaların gidip gelmesi...

Ne yapmalı bu durumda? Sakin olmak şart abi, vallahi sinirlerine hakim ol. Panikleyip sağa sola saldırmak hiçbir şeyi çözmez. Gerçekten de öyle.

En doğrusu bankadan net bilgi istemek. "Bu bloke kimin kararı? Bankanın mı, bir resmi kurumun mu?" diye bastırmak. Bazen onlar da tam bilgi veremez ama bir avukata danışmak işleri hızlandırabilir...

Hani böyle bir durumla karşılaştığında insan kendini suçlu gibi hisseder ya. Hiç öyle düşünme. Bazen masum insanlar bile sistemin çarkları arasına düşebiliyor. Bir başkasının yaptığı bir hata bile seni etkileyebilir.

Kimseye kefil olmak, tanımadığın birine para göndermek, hele hele "hesabını kullanabilir miyim" diyenlere prim vermek... Aman diyeyim, bunlardan uzak durun. Başın ağrımasın sonra, boşuna.

Özetle, banka mı MASAK mı? Bunu netleştirmek önemli. Çünkü çözüm yolları da, sürecin hızı da buna göre değişiyor. İlk adım her zaman banka ile konuşmak, sonra eğer resmi bir kurum meselesiyse... O zaman işin rengi değişiyor işte.

Geri