IMEI Blokesi Olan Cihazı Tamir Ettirme ve Bloke Kaldırma

IMEI Blokesi Olan Cihazı Tamir Ettirme ve Bloke Kaldırma

IndigoMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
IndigoMandolin
Telefonu aldığımda havalara uçmuştum. Aylarca para biriktirmiştim o cihaza sahip olmak için. Son model, her şeyiyle kusursuz... Birkaç ay sonra kara haber geldi: IMEI bloke! O an dünyam başıma yıkıldı desem yeridir. Sanki en yakın arkadaşımı kaybetmiş gibiydim.

Peki, IMEI blokesi neyin nesi? Niye olur bu meret? Şöyle anlatayım, yasal yollardan kayıt dışı bir cihaz kullanıyorsanız, devlet diyor ki "Dur bakalım!" İşte o dur bakalım dediği an, cihazınız şebekeden düşüyor. Başka bir deyişle, telefonunuz bir anda tuğlaya dönüyor. Arama yapamazsınız, mesaj atamazsınız, internete giremezsiniz...

İlk aklıma gelen, "Hemen tamir ettireyim!" oldu. Ama işin aslı öyle kolay değilmiş abi. Sağda solda duyduğum kadarıyla, IMEI tamiri yasal değil. Yapanlar var mı? Var elbet. Ama güvenilir mi? İşte orası muamma. Bir de bu işlere girerseniz, başınıza daha büyük dertler açılma ihtimali de var, benden söylemesi.

Bloke kaldırma işi ise biraz daha karışık. Eğer cihazınızın blokesi yanlışlıkla yapıldıysa, yani siz aslında yasal yollardan aldıysanız, bir dilekçe ile durumu düzeltebilirsiniz. Ama bu süreç biraz sabır istiyor. Evrak topla, başvurunu yap, bekle... Beklemekten nefret ederim, vallahi!

Ne yapsam ne etsem diye kara kara düşünürken, bir arkadaşım "E-devlet'ten bir kontrol etsene" dedi. "Belki bir umut vardır" diye düşündüm. Hakikaten de E-devlet'e girdim ve bir de ne göreyim? Cihazım kayıt dışıymış! Meğerse aldığım yer beni fena halde tongaya düşürmüş.

Şimdi gelelim asıl meseleye: Ne yapmalı? Eğer IMEI blokesi yasal bir sebepten dolayı olduysa, maalesef yapacak pek bir şey yok. Cihazı ya bir kenara atacaksınız ya da yurt dışında kullanacaksınız. Ama eğer yanlışlıkla olduysa, yukarıda bahsettiğim gibi dilekçe ile başvurabilirsiniz.

Bir de şöyle bir durum var: Bazı "usta"lar IMEI numaralarını değiştirebiliyorlar. Ama bu işlem hem yasal değil hem de cihazınıza zarar verebilir. Hatta bazı durumlarda cihazınız tamamen kullanılamaz hale gelebilir. O yüzden bu tür yöntemlerden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Demem o ki, IMEI blokesi ciddi bir sorun. Başıma gelince anladım. Aman diyeyim, telefon alırken dikkatli olun. Kayıtlı olduğundan emin olun. Yoksa benim gibi sonra saçınızı başınızı yolarsınız...

Geri