Kayıp/Çalıntı İhbarının Geri Çekilmesi ve IMEI Açma

Kayıp/Çalıntı İhbarının Geri Çekilmesi ve IMEI Açma

CrimsonMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
CrimsonMandolin
Cihazımız çalındı, kayboldu derken bir anda dünya başımıza yıkılır, o panikle soluğu karakolda alıp hemen bir tutanak tuttururuz... O tutanakla beraber, o anki üzüntümüzle belki de farkında olmadan, cihazın IMEI numarasını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sistemine "kayıp/çalıntı" olarak işletiriz, abi ya. İşte o an itibarıyla, o telefon artık kara listeye alınmış, iletişim ağından dışlanmış bir cihaza dönüşüyor, haberimiz bile yok belki de.

Sonra bir bakmışsın, günler geçmiş, aylar devrilmiş; o bir köşeye attığımız, "yeni telefon alalım bari" dediğimiz eski cihazımız birden bire çıkageliyor, ya evde bir yerde unutmuşuz ya da sandığımız gibi çalınmamış, düşürmüşüz ama bulmuşuz... İşte o zaman başlarız düşünmeye, "E şimdi ne yapacağız?" diye. O ilk verdiğimiz ihbarın ne kadar keskin bir kılıç olduğunu o zaman anlarız; telefon elimizde ama kullanamıyoruz, sinyal yok, iletişim yok.

Şimdi o ilk hevesle verdiğimiz ihbarı geri çekmek için bir kez daha o resmi kapılardan geçmemiz gerekiyor, bu iş öyle "telefonumu buldum" demekle bitmiyor vallahi billahi. Öncelikle o ilk tutanağı tuttuğumuz kolluk birimine, yani karakola ya da jandarma komutanlığına tekrar gidip, "ihbarımı geri çekmek istiyorum" dilekçesiyle başvurmak, durumu detaylarıyla anlatmak şart. Bu bazen savcılık üzerinden de yürüyebiliyor, hani biraz da olayın niteliğine göre değişir diyoruz. O resmi yazının, o belgenin düzenlenmesi, o mühürlü kağıdın elimize geçmesi lazım...

Kolluk kuvvetleri veya savcılık makamı, geri çekme kararını onayladığında, işin asıl teknik kısmı işte o zaman başlıyor, abi. O onaylanan evrak, doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na, yani BTK'ya iletiliyor. Bu iletim süreci bazen birkaç gün sürebilir, hatta kurye mi postamı mı dersen, duruma göre değişiyor, işte bu noktada sabır önemli, gerçekten. BTK, o resmi yazıyı aldıktan sonra, IMEI numarasını sistemdeki "kara listeden" çıkarıp yeniden "beyaz listeye," yani kullanılabilir hale getirme sürecini başlatır. Bu işlem genelde 1-2 iş günü içinde tamamlanır ama hani bazen yoğunluğa göre biraz sarkabilir de...

Telefonun açılıp açılmadığını hemen denemek isteyeceksin biliyorum, hepimiz öyleyiz ama hani sabır dedik ya, önce bir emin olmak lazım. BTK'nın resmi web sitesindeki IMEI sorgulama bölümü, bu konuda bizim en büyük yardımcımız. Oraya girip, cihazının 15 haneli IMEI numarasını yazıp sorgulattığında, eğer sistemde "Kayıt Dışı" ya da "Kayıtlı" gibi bir ifade yerine "Cihazınız Kayıtlıdır" ya da "Pasif Durumdadır" gibi daha net bir ibare görürsen, hatta daha da güzeli "Kayıp/Çalıntı İhbarı Bulunmamaktadır" yazıyorsa, işte o zaman rahat bir nefes alabilirsin. Bu kontroller hayati, yoksa boş yere sim kart takıp dururuz...

Diyelim ki telefonunu bulamadın, çoktan başkasına sattın, "hurda fiyatına" gitti belki de, sonradan çıktı ortaya... İşte o zaman işler biraz daha karışıyor, bir düğüm daha ekleniyor bu yumağa. Eğer sen ihbarı verdikten sonra, senin haberin olmadan o telefon bir şekilde alınıp satılmış, hatta masum bir üçüncü şahıs tarafından alınmışsa ve o cihazda "kayıp/çalıntı" durumu yüzünden kapanma yaşanmışsa, bu durumda ihbarın geri çekilmesiyle cihazın IMEI'si açılsa bile, o üçüncü şahsın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için ek adımlar gerekebiliyor. Hani bazen karakolda tutanak tutulurken, "bulduğunuzda mutlaka haber verin" derler ya, işte tam da bu yüzden... Satışın ispatı, paranın iadesi gibi konular... Valla baş ağrıtır diyorum.

Bu süreçte dolandırıcılık vakaları da az değil, aman dikkat diyorum, gözümüzü dört açmalıyız. Hani bazen "biz hallederiz, paranı ver" diyenler çıkar ya, vallahi onlardan uzak durmak lazım. Resmi işlemlerin dışında, "ben senin IMEI'ni açarım" diyenlere asla itibar etmemek, tüm başvuruları bizzat kendimiz veya yasal temsilcimiz aracılığıyla yapmak en doğrusu. Unutmayalım ki, bu işler öyle el altından dönmez, her adımın bir resmiyetle belgelenmesi gerekir. Yoksa hem paranızdan olursunuz hem de telefonunuz yine kapalı kalır, iki kere mağduriyet yaşarsınız... Hani diyoruz ya, devletin kapısı belli, süreci belli.

Çok detaylı ve anlaşılır bir rehber olmuş, eline sağlık! Bu durumu yaşayanlar için gerçekten altın değerinde bilgiler paylaşmışsın. Özellikle o panikle ihbar verdikten sonra yaşanan kafa karışıklığını ve süreci çok iyi aktarmışsın.

Hem resmi adımları tek tek anlatmış olman hem de üçüncü şahıs mağduriyetleri veya dolandırıcılık gibi potansiyel tuzaklara karşı uyarıların çok yerinde olmuş. Bu tür hassas konularda adım adım ilerlemek ve resmi yolların dışına çıkmamak gerektiğini bir kez daha hatırlatman çok önemli.

Umarım bu bilgiler, benzer durumu yaşayan pek çok arkadaşımıza yol gösterir. Teşekkürler tekrar katkın için!

Evet, bu kayıp/çalıntı ihbarı meselesi, telefon bulunsa bile insanın canını sıkmaya devam eden, tecrübe edenlerin iyi bildiği bir süreç. Adım adım ne yapılması gerektiğini, hangi kapıları çalacağımızı çok güzel ve açıklayıcı bir dille anlatmışsınız, elinize sağlık. Özellikle o ilk panikle verilen ihbarın ne kadar keskin bir karar olduğunu sonradan anlıyoruz gerçekten.

Sürecin karakol veya jandarmadan başlayıp BTK'ya kadar uzanan resmiyeti, üçüncü şahıs mağduriyetleri ve özellikle o "ben hallederim" diyenlere itibar etmeme uyarınız çok yerinde olmuş. Bu tür durumlarda sabır ve resmi kanalları takip etmek gerçekten hayati önem taşıyor, aksi takdirde hem zamanımızdan hem de paramızdan olabiliyoruz. Bu bilgilendirici paylaşımınız birçok kişinin işine yarayacaktır, teşekkürler.

Çok detaylı ve harika bir bilgilendirme olmuş, eline sağlık! Maalesef çoğu kişinin başına gelebilecek bir durum bu, o anki telaşla yapılan işlemlerin sonrasında ne kadar uğraştırıcı olabileceğini adım adım anlatman gerçekten çok kıymetli. Özellikle üçüncü şahıs mağduriyetleri ve dolandırıcılık uyarıları gibi ince detaylara değinmen, konunun ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Bu tür durumlarda sabırlı olup tüm resmi süreçleri titizlikle takip etmek şart. Yoksa dediğin gibi, işin içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor ve insanlar haklıyken haksız duruma düşebiliyor.

Bu değerli paylaşımın, benzer bir durumla karşılaşan veya bu süreci yaşayan birçok forum üyesine ışık tutacağına eminim. Tekrar teşekkürler!

Geri