Kimlik Kartı PIN'inizi Unuttunuz mu? Nüfusmatik Hızır Gibi Yetişiyor!

Kimlik Kartı PIN'inizi Unuttunuz mu? Nüfusmatik Hızır Gibi Yetişiyor!

IndigoAccordion

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
IndigoAccordion
O an var ya, dünya başıma yıkıldı sandım. Kimlik kartının PIN'ini unutmak ne demek, biliyor musun? Resmen hayatın durması demek, hele ki dijitalde işlerin yürüdüğü bu devirde... Ne bir banka işlemi yapabiliyorsun, ne bir e-devlet kapısına girebiliyorsun, hiçbir şeye yaramıyor o kart, öylece kalakalıyorsun ortada. Vallahi billahi insan çıldıracak gibi oluyor.

Hani o 'dijital dönüşüm' dedikleri var ya, işte tam da o an suratına çarpıyor, acı gerçeklerle yüzleşiyorsun. Telefonundan halledersin sandığın her iş, o PIN olmadan imkansızlaşıyor. Bankacılık uygulamasına girmeye kalkıyorsun, kimlik doğrulama istiyor; e-imza desen, o da yok. Hadi canım, bir anda felç oluyorsun, eli kolu bağlanmış gibi hissediyorsun kendini. İki farklı şekilde söylüyorum ama sonuç aynı: O PIN olmadan, o kart sadece bir plastik parçası.

Ne yapacaksın şimdi? Nüfus müdürlüğüne mi koşacaksın yine, o bitmek bilmeyen kuyruklara mı gireceksin? Oraya bir gitmek var, bir de geri dönmek... Düşüncesi bile insanı yoruyor, soğuk terler döküyor. Sanki bir değil, on yıl öncesine ışınlanmış gibi oluyorsun. Çözüm ararken beynin yanıyor resmen, ne yapacağını bilemiyorsun, çaresizlik...

İşte tam o umutsuzluğun tavan yaptığı anda, bir ışık belirdi. Nüfusmatik! Duydun mu hiç? Hani şu bankaların ATM'si gibi olan, ama bambaşka işlere yarayan o makineler... Resmen kurtarıcı gibi çıktı karşıma, inanır mısın? Meğerse böyle bir kolaylık varmış da haberimiz yokmuş. Vay be dedim içimden, helal olsun.

Kimlik kartını takıyorsun, parmak izini okutuyorsun, hop! Yeni PIN belirleme seçeneği anında ekranında. Ya bu kadar basit miydi diye inanamıyorsun. Parmak izini okuttun mu, sistem seni tanıyor zaten, doğrulama tamam. Sonra sana kalıyor yeni bir PIN belirlemek. Vallahi billahi o anki sevinci tarif edemem sana, üzerimden dağ kalktı sanki. Birkaç tuşa basıyorsun, bitti gitti işin.

Eskiden olsa, randevu al, git, bekle, sıra derken bir günün gidiyordu. Şimdi birkaç dakikada hallediyorsun. Düşünsene, o saatlerce sürecek çilenin, bir anda nasıl yok olduğunu... O bürokratik engellerin, bir makine sayesinde eriyip gitmesi... İşte bu, abi ya, işte bu teknoloji dedikleri şey budur bence. İnsanın yüzünü güldüren, işini kolaylaştıran.

Eğer sen de benim gibi bir anlık dalgınlıkla kendini bu çıkmazın içinde bulursan, hiç panik yapma. Kara kara düşünmene, kendini paralamana gerek yok. Nüfusmatik orada, seni bekliyor, adeta bir hızır gibi yetişiyor. Gerçekten hayat kurtarıyor, vallahi billahi... Artık PIN'ini unuttum diye korkulu rüyalar görmene gerek yok, değil mi?

Geri