Meta Hesabım Askıya Alındı: Kimliğimi Nasıl Onaylattım?

Meta Hesabım Askıya Alındı: Kimliğimi Nasıl Onaylattım?

Arasbly

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
Arasbly
Bir sabah kalktım, kahvemi aldım, Instagram'a bakayım dedim, her zamanki gibi. O uyarıyı görünce soğuk bir duş aldım resmen, bilirsiniz o hissi. "Hesabınız askıya alındı," diyor, "kimliğinizi doğrulayın." Abi ne alaka şimdi, yıllardır kullandığım hesap, bir sorun da yoktu, durduk yere...

İlk anda insan ne yapacağını şaşırıyor, vallahi elim ayağım titredi. Yılların birikimi var orada, fotoğraflar, anılar, iş bağlantıları... Acaba bir daha hiç ulaşamayacak mıyım diye içimden geçirmedim desem yalan olur. Hani o bildiğimiz Meta, devasa şirket, böyle basit bir şey için mi başımı ağrıtıyor...

Sonra sakinleştim biraz, ne istiyorlar diye ekrandaki yazıyı dikkatlice okudum. Kimlik doğrulaması dedikleri şey bildiğimiz kimlik kartının fotoğrafını çekip göndermek. E-devletten belge falan değil, direkt kimliğin fotoğrafı. Güvenli mi şimdi bu? Kime gidiyor bu bilgiler? Hani insan bir tereddüt ediyor ister istemez.

Yapacak bir şey yoktu, denemekten başka çare de kalmamıştı zaten. Kimliğimin ön yüzünü çektim, arka yüzünü çektim, ışık iyi olsun, flaş yansıma yapmasın diye uğraştım. Birkaç denemeden sonra en net halini buldum, ekran da iyice parlamıyordu, yansımayan bir yerde çekmeliydim. Biraz uğraştırdı açıkçası, öyle tek tıkla hallolmadı, ama bir şekilde yüklendi nihayet.

Gönderdikten sonra o sessizlik, o bekleme süreci asıl zorlayan kısım oldu. Hani bir mail gelir, bir SMS düşer beklersin ya, yok öyle bir şey. Acaba doğru mu yaptım, eksik mi gönderdim, kafamda bin bir soru dönüp duruyor. Kaç gün sürer ki bu, iki gün mü, üç gün mü... Belli ki bir bekleme süresi vardı.

Meta'ya ulaşmaya çalışmak ayrı bir serüven, bunu hepimiz biliyoruz zaten. Hani derler ya, iğneyle kuyu kazmak gibiydi, bir muhatap bulmak, cevap almak... Formlar doldurdum, destek sayfalarını kurcaladım, başka bir şey var mı diye, bir ipucu yakalamak adına. Vallahi billahi insanı çileden çıkarır bu sistem, kimseye ulaşamamak...

Üçüncü günün sonunda bir sabah uyandım, tekrar Instagram'a girdim, belki değişmiştir diye. Ve o bildiğimiz akış, arkadaşlarımın paylaşımları, her şey yerli yerindeydi. O anki rahatlama... Sanki üzerimden tonlarca yük kalktı, bir oh çektim. Yani kimlik doğrulamam onaylanmıştı demek ki, başka ne olabilirdi ki? Askıya alma kalkmış, hesabıma kavuşmuştum.

Peki bu tecrübeden ne çıkardım, size ne tavsiye ederim? En başta sakin kalmak lazım, panikleyince hata yapılıyor, insan sağlıklı düşünemiyor. Kimliğinizin fotoğraflarını çekip, düzgün ışıkta, net bir şekilde hazırda bulundurun, böyle anlar için iyi olur. Bir de sabırlı olmak gerekiyor, öyle anında olmuyor bu işler, beklemek şart.

Bir de düşündüm sonra, neden askıya alınıyor ki hesaplar? Sistem bir tutarsızlık mı görüyor, sahte hesap şikayeti mi alıyor, yoksa algoritma mı bir yerde takılıyor... Hesabımızın yedeklerini alabilsek keşke, ya da en azından önemli fotoğrafları, videoları başka bir yere kopyalayabilsek... Hani ne olur ne olmaz diye insan biraz paranoyaklaşıyor bu süreçten sonra...

Özetle, Meta hesabınız askıya alındığında dünyanın sonu değil ama can sıkıcı bir süreç. Doğru adımları izlerseniz ve biraz sabrederseniz, çoğu zaman çözülüyor, hesabınıza geri kavuşuyorsunuz. Sonuçta o dijital kimliğimiz de bizim bir parçamız değil mi abi? Oraya emek veriyoruz, zaman harcıyoruz. O yüzden bu tür durumlara hazırlıklı olmakta fayda var.

Geri