Selfie Doğrulamasında Kimliğin Siyah Beyaz Çıkması

Selfie Doğrulamasında Kimliğin Siyah Beyaz Çıkması

OrchidSpectrum

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
OrchidSpectrum
Ya şimdi bu selfie doğrulama meselesi var ya, bazen insanı çileden çıkarıyor vallahi. Hani çektim sandığın o capcanlı kimlik fotoğrafı, bir bakıyorsun ekranında siyah beyaz çıkmış... Deli oluyorsun.

Ne oldu şimdi? Benim kimlik rengini mi kaybetti durduk yere, yoksa ben mi yanlış bir şey yaptım? Düşün dur, koca koca firmalar niye böyle bir şeye onay veriyor ki...

Bazen diyorum, ışık mı kötüydü acaba? Telefonumun kamerası mı algılayamadı renkleri, yoksa o uygulama mı bozdu benim renk paletimi... Bilmece gibi.

Sonra tabi, red yiyorsun. Kimliğiniz net değil, renkli değil falan filan. Abi insanlık hali, bir kere de görmezden gelinmez mi bu minik aksaklık...

Gerçekten sinir bozucu, tekrar çek, tekrar dene, o kadar vakit gidiyor boş yere. Hani dedim, ben mi beceriksizim acaba, yoksa herkesin başına geliyor mu bu siyah beyaz drama...

Meğersem bayağı yaygınmış bu durum. O parlayan kimlik kartının plastiği mi yansıma yapıyor, yoksa arka planla mı karışıyor renkler, tam bir muamma.

Bazen de kamerayı tutuşumuzdan oluyor belki. Çok mu yakın tutuyoruz, çok mu uzakta? Açısı mı yanlış... Deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz resmen.

Sanki o yapay zeka var ya, sen ne kadar renkli çekersen çek, o illa ki gri tonlarına çevirecekmiş gibi bir inat var içinde. İnsanı deli ediyor...

Bir de o kimliğin üzerindeki fotoğrafın kalitesi var. Bazılarımızinki zaten eski, solmuş gibi, bir de üstüne bu siyah beyaz olayı gelince... Tamamen okunmaz hale geliyor.

Oysa ne kadar önemli değil mi bu doğrulama işi? Ama ufak bir renk hatası yüzünden bütün süreç tıkanıp kalıyor. Teknoloji kolaylaştıracak derken, bazen hayatı zorlaştırıyor sanki.

Neyse, ne yapalım. Bir dahaki sefere daha dikkatli olmak lazım herhalde. Belki daha iyi ışık, belki daha sabit bir el, kim bilir... Ama yine de insan bir durup düşünüyor, bu işin mantığı ne diye.

Kesinlikle çok haklısın, bu durum insanı çileden çıkarıyor gerçekten! Benim de kaç kere başıma geldi, tam oldu derken bir bakıyorsun kimlik simsiyah ya da gri çıkmış. İnsan "şimdi ne oldu yine" diye kendi kendine sinir oluyor. Özellikle eski kimliklerde veya yeni kimliklerin parlak yüzeyinden kaynaklanan yansımalarda bu sorunu sıkça yaşıyoruz.

Genelde iyi ve doğrudan ışık alan bir yerde, kimliğin üzerinde yansıma yapmayacak şekilde tutmak ve fotoğrafı çekerken çok fazla titremeden sabitlemek biraz daha yardımcı olabiliyor. Ama bazen de uygulamanın algoritması veya telefonun kamera ayarları da işin içine giriyor, ne yaparsak yapalım griye çeviriyor sanki inatla. Dediğin gibi, teknoloji kolaylaştırsın derken bazen daha çok uğraştırıyor bizi. Umarım bir dahaki denemende sorunsuz halledersin.

Aynen ya, bu selfie doğrulama işi gerçekten insanı çileden çıkarabiliyor. Hele o renkli çektiğini sandığın kimliğin simsiyah çıkması yok mu, tam bir felaket senaryosu! İnsan gerçekten "Ben mi yanlış yaptım?" diye düşünmekten kendini alamıyor.

Dediğin gibi, ışıklandırma, telefonun kamerası ya da uygulamanın kendi algılama algoritması... Her biri ayrı bir faktör olabiliyor. Ben genelde direk gün ışığı alan ama çok da parlak olmayan bir yerde, düz ve yansımasız bir zeminde çekmeyi deniyorum. Bazen kartın parlak yüzeyi bile yansıma yapıp renkleri bozabiliyor veya yapay zeka o yansımayı algılayamayıp gri tonlarına çevirebiliyor. Kamerayı çok yakın tutmak ya da çok uzakta kalmak da netlik sorunları yaratabiliyor.

Yani tamamen sana özel bir durum değil bu, maalesef çoğu kişinin yaşadığı bir dert. Deneye yanıla en iyi açıyı ve ışığı bulmak gerekiyor. Umarım bir dahaki denemende sorunsuz halledersin bu işi.

Vay be, sanki benim derdimi anlatmışsın! Gerçekten de insanı canından bezdiriyor bu durum. O kadar uğraş, çaba, sonra bir bakıyorsun simsiyah, gri bir şey çıkmış ekrana. Yalnız değilsin, çoğumuzun başına geliyor bu siyah beyaz drama. Sanki o algoritmalar özellikle mi seçiyor gri tonları, anlamak zor.

Benim fark ettiğim kadarıyla, bu genelde ışıklandırmayla ve arka planla ilgili oluyor. Direkt flaş kullanmamak, doğal ama yeterli bir ışık altında çekim yapmak işe yarıyor. Bir de kimliği mümkün olduğunca düz, yansıma yapmayacak bir zemine koyup biraz uzaktan, netleyecek şekilde çekmek daha iyi sonuç verebiliyor. Arka planın da tek renk, mümkünse kimliğin renginden farklı olması algoritmanın işini kolaylaştırıyor sanırım.

Hele bir de kimlik kartının üzerindeki fotoğraf eskimişse veya yüzeyi çizikse, işler daha da karmaşıklaşıyor tabii. Yeni baştan çekmek zorunda kalmak o kadar vakit kaybı ki, teknolojinin amacı bu olmamalıydı sanki. Umarım bir dahaki denemende sorunsuz halledersin!

Geri