Şüpheli İşlem Blokesi: Bankaya Ne Söylemelisin?

Şüpheli İşlem Blokesi: Bankaya Ne Söylemelisin?

DeryaSoul

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
DeryaSoul
Ne oldu şimdi, durduk yere hesabımdan işlem yapamıyorum, kartım mı blokelendi... Tam da o an, telefonla ya da internet bankacılığında bir "şüpheli işlem" ibaresiyle karşılaşmak, insanın içine soğuk bir duş etkisi yaratıyor vallahi, hele ki acil bir işi varsa, yeminle beyninden vurulmuşa dönüyor insan. İşte o anki şaşkınlık, o hafif panik hali... Çok tanıdık, değil mi?

Bankanın derdi ne, diye düşünürsün hemen, benim parama niye göz diktiler? Aslında durum tam da öyle değil, abi ya, bankaların bu blokesi senin canını sıkmak için değil, daha çok seni, senin paranı korumak için, malum Kara Para Aklamayı Önleme (AML) mevzuatı var, terör finansmanıyla mücadele var, bir de tabii senin hesabının ele geçirilme ihtimaline karşı bir sigorta gibi düşün bunu... Yani işin arkasında bayağı ciddi, uluslararası kurallar zinciri var, kişisel bir kapris değil anlayacağın.

Peki şimdi ne diyeceğim ben bu bankaya? İşte en kritik nokta burası, çünkü banka seninle konuştuğunda aslında bir puzzle'ın eksik parçasını arıyor, o şüpheli görünen işlemin gerçekten senin tarafınından, bilincin dahilinde yapıldığını teyit etmek istiyorlar... O yüzden ilk telefon görüşmesinde veya şubeye gittiğinde, önce bir derin nefes al, sakinleş, o içindeki öfkeyi bir kenara bırak, çünkü gerginlik iletişimi iyice zora sokar, yanlış anlaşılmalara yol açabilir, ki bu da hiç işine gelmez, inan bana.

Her ne yaşandıysa, ne işlem yaptıysan, hangi tarihte, kime, ne kadar para gönderdiysen veya nereden geldiyse, bunları mümkün olduğunca net, kronolojik ve detaylı bir şekilde anlatmalısın. "Şu tarihte, şu platform üzerinden, şu ürünü almak için gönderdim" ya da "şu kişi bana borcunu ödedi, o yüzden geldi" gibi... Hani sanki bir mahkemede tanıklık ediyormuşçasına, ama tabii çok daha samimi bir dille, çünkü karşındaki de bir insan neticede. Unutma, banka senden şüphelenmiyor, işlemi anlamaya çalışıyor, ayırt etmeye çalışıyor, o yüzden tüm açıklığıyla konuşmak şart.

Asla ama asla yalan söylemeye, durumu olduğundan farklı göstermeye kalkışma... Bu, blokenin kalkmasını daha da zorlaştırır, hatta başka yasal sorunlara bile yol açabilir. Diyelim ki bir arkadaşın senden rica etti, kendi hesabından değil de senin hesabından bir yere para gönderdin, bunu da açıkça belirtmelisin. "Arkadaşım benden rica etti, ben de ona yardımcı oldum" demek, olayı baştan sona saptırmaktan çok daha iyi bir yol, emin ol. Banka senin samimiyetini ve dürüstlüğünü görmek ister, gerisi bir şekilde çözülür.

Vardır bir faturası, bir sözleşmesi, bir yazışması değil mi o işlemin? Bir dekont, bir e-posta onayı, bir sohbet geçmişi... Ne bileyim, bir ikinci el araba alışverişi yaptın diyelim, o aracın satış sözleşmesi, noterdeki işlemleri, bunların hepsi birer kanıttır. Bankanın sana sorduğu sorulara yanıt verirken, elinde bu tür belgelerin olduğunu ve gerekirse sunabileceğini söylemek, güvenilirliğini katbekat artırır. Hani "söz uçar yazı kalır" derler ya, işte tam da o misal...

Bazen de işlem tutarı o kadar büyük olmayabilir ama sıklığı ya da gönderildiği yer ilginç gelebilir. Mesela durup dururken bir anda çok sayıda kişiye küçük küçük transferler yapmak veya uluslararası, daha önce hiç kullanmadığın bir ülkeye yüksek miktarda para göndermek... Ya da bir anda yüklü bir miras, bir ev satışı gibi... Bunlar hep radara takılan şeyler, bankanın algoritmasının "hmm, burada bir şeyler dönüyor sanki" dediği anlar. Senin rutin dışı olan her finansal hareketin, bir tık daha fazla soru işaretine neden olur, hazırlıklı ol buna.

Kendi mali geçmişine, gelir ve gider dengene, hesabının ortalama bakiyesine ne kadar hakimsin? İşte bu da çok önemli. Banka sana "bu miktardaki bir transfer sizin için olağan mı?" diye sorduğunda, eğer sen kendi gelir seviyenle, birikimlerinle bu tür bir işlemi açıklayamıyorsan, işte o zaman işler biraz karmaşıklaşabilir. Kendi finansal hikâyenin, kendi paramın avukatı olmalısın, her harcamayı, her geliri olmasa da, en azından büyük olanları, "evet, bu benim" diyebileceğin bir şeffaflıkla bilmelisin.

Karşındaki banka görevlisinin de belirli prosedürleri takip ettiğini unutma. Onun amacı seninle kavga etmek değil, işini yapmak. O da sana yardımcı olmaya çalışıyor aslında, sistemi tekrar düzene sokmak, blokeni kaldırmak istiyor. Biraz sabır, biraz anlayış ve empati göstermek, emin ol sürecin çok daha hızlı ve pürüzsüz ilerlemesini sağlar. "Acaba bu arkadaş da benzer durumlar yaşamış mıdır?" diye düşünmek bile belki yardımcı olur o anlık gerginliği atmaya...

Gelecekte benzer durumları yaşamamak için de, özellikle yurt dışı seyahatlerinde, büyük alışverişlerden önce bankana bilgi vermek, olağan dışı bulduğun ama senin tarafınından yapılan her türlü işlemi bir not almak, hatta bir e-posta ile kendi kendine bilgi vermek bile çok işe yarar. Hani, kendi kendine bir nevi finansal günlük tutmak gibi... Böylece bir sonraki blokenin önüne geçebilir, hatta blokenirse bile "aha bak, notum burada" diyebilirsin, değil mi?

Geri