Telefonum Kapanacak Uyarısı Geldi, IMEI Nasıl Kaydedilir?

Telefonum Kapanacak Uyarısı Geldi, IMEI Nasıl Kaydedilir?

AmberMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
AmberMandolin
Şimdi abi, o malum mesaj var ya, "telefonunuz kapanacak" diye... Vallahi billahi bir sürü insanın canını sıkan bir mevzu bu. Sanki durduk yere gelmiyor da, bizim bir şeyleri eksik bıraktığımızdan oluyor gibi hissettiriyor insana. Oysa çoğu zaman yurt dışından gelmiş bir telefonun acı sonu bu, başka bir numarası yok olayın, yani anlayacağın, o telefonu yasalara uygun hale getireceksin... Mecbur.

Neyse, uzatmayalım. İlk iş e-devlet şifresi... Yoksa hemen PTT'ye koşacaksın, o işi halledeceksin. Oradan bir şifre alacaksın eline, banka şifresi falan değil ha, PTT'den alınmış o malum şifre. Başka türlü bu iş olmaz, benden söylemesi. Yani hani böyle aman da ben bankacılık uygulamasıyla girerim falan deme, PTT'den alınmış şifre şart o kaydı yapmak için, ha evet... Bazı bankalar da oluyor da, en garanti PTT diyorum ben.

Sonra gelsin o meşhur IMEI numarası... Bilirsin işte, telefonun arama ekranına *#06# yazacaksın. Tak diye ekrana düşer zaten o 15 haneli kod. Onu bir yere not et, sakın unutma. Hatta bir kağıda yaz, ekranda kalsın sonra lazım olacak çünkü. Sakın kopyala yapıştır yapayım derken bir harfini eksik bırakma, başın ağrır sonra, valla diyorum sana... Her numara önemli orada, her hanesi kıymetli.

E-devlete girdin mi, şifren hazır mı? Hani şu arama motoru var ya, oraya "IMEI kaydetme" ya da "yolcu beraberinde getirilen telefon kaydetme" falan yazacaksın. Çıkar zaten BTK'nın ilgili sayfası. Oradan yönlendirir seni adım adım, merak etme. Sanki böyle çok komplike bir işlemmiş gibi durur da, aslında tık tık ilerlersin...

Kaydı yaparken senden pasaport bilgilerini isteyecek, kimin adına kaydolacaksa onun pasaportu olacak bu. Yani senin adına ama başkasının pasaportuyla kaydedemiyorsun, böyle bir şeye kalkışma bile. Ya sen yurt dışından getireceksin, ya da o pasaport sahibi senin adına kayıt yapacak... Bu da önemli bir ayrıntı, aman ha dikkat et buna. Sonra "ben ne yaptım" deme.

Parayı da yatırman lazım tabii, o kayıt ücreti... Hani her yıl değişir ya bu tutar. E-devlet sana gösterecek zaten ne kadar olduğunu, oradan ödeme adımına geçeceksin. Kredi kartıyla da olur, banka kartıyla da. Yani öyle nakit ödeyeceğim diye banka şubesine falan gitmene gerek yok, dijital hallediyorsun bu işi, çağımız gereği...

Her şey tamam oldu mu, parayı da yatırdın mı devlete... İşte o zaman gelsin onay mesajı. Bekle biraz, hemen gelmez öyle anında. Sisteme düşmesi lazım paranın, kaydın işlenmesi lazım. Yani, öyle hani "bastım parayı tamamdır" diyemiyorsun hemen. Biraz sabır, ama sonunda hallolur. Kulağın telefonda olsun, mesaj geldi mi iş tamamdır. Hani derler ya, "işlemleriniz başarıyla tamamlandı"... aynen öyle bir şey bekleyeceksin.

Unutma, her vatandaş 3 yılda bir, tek bir telefon kaydedebilir. Yanlış duyma, bir kişi, üç senede bir. İki tane kaydedeyim falan deme, öyle bir dünya yok. Bu kuralı bilmek şart. Eskiden yılda bir falandı, şimdi üç yıl yaptılar, yani öyle sık sık telefon değiştirip kaydettiremeyeceksin... Kim neyi ne kadar getirdi, ne kadar kullanıyor, takipli yani.

Bir de şu var, son dakikaya bırakma işi. Ne olur ne olmaz, sistem çöker, elektrik gider, internet kesilir... Saymakla bitmez aksilikler. Gideceksin BTK'nın sitesine, e-devlete... Hemen halledeceksin. Bak sonra arama bizi, "telefonum kapandı" diye. Vallahi yapacak bir şey kalmaz o saatten sonra. Baştan söyleyeyim, o mesajı görünce hemen harekete geç, erteleme bu işi... Boşuna sonra "tüh keşke yapsaydım" demezsin en azından.

Geri