Yurt Dışındayken Mobil Bankacılık SIM Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Yurt Dışındayken Mobil Bankacılık SIM Blokesi Nasıl Kaldırılır?

NightYiit

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
NightYiit
Yaşadım bunu, biliyorum… Yurt dışındasın, acil bir ödeme var, mobil bankacılığa gireceksin ama hop, SIM kartın bloke olmuş ya da SMS onayı gelmiyor. Kalakalıyorsun öylece…

İlk iş, sakin olmak. Panikleme, vallahi çözümü var çoğu zaman.

Direkt bankanla iletişime geçmen lazım abi. En hızlı yol bu. Uygulamaları üzerinden ‘bize ulaşın’ kısmında genellikle görüntülü görüşme veya güvenli mesajlaşma seçenekleri bulunur.

Telefonla arayabilirsin tabii. Yurt dışı arama paketin yoksa bile internet üzerinden arama servisleri var, biliyorsun Skype falan… O hat masrafı için değer.

Bazı bankalar görüntülü görüşme ile kimlik doğrulamanı yapıp SIM bloke sorununu anında çözebiliyor, denemeye değer. Bazen sadece bir ayar oluyor, ya da yurt dışı hattın tanımlı değil…

Peki operatör? O da önemli. SIM kartın neden bloke oldu? Hattın kullanım süresi mi doldu, yoksa yurt dışı açık değil miydi…

Onların müşteri hizmetlerini araman, online chat üzerinden bağlanman gerek. Türk operatörlerin çoğunun yurt dışı destek hatları var.

SIM kartın tamamen kullanıma kapanmışsa, yani sinyal bile almıyorsan… İşte o zaman işler biraz daha karışıyor. Yeni bir SIM kart göndermelerini isteyebilirsin ama bu yurt dışına ne kadar sürede gelir ki…

Banka için SMS onayı şart değilse, ki bazı bankalarda öyle oluyor, e-posta veya push bildirimleri gibi alternatif yöntemler de var. Ayarlardan kontrol etmeli…

Çoğu mobil bankacılık uygulamasında parmak izi ya da yüz tanıma gibi biyometrik giriş seçenekleri var, değil mi? Ama işlem onayı için yine SMS isteyebilirler, o problem.

Türkiye'deki bir yakınına vekalet vermek en kesin çözüm aslında. Noterden vekaletname çıkarıp, o kişi senin adına bankaya veya operatöre gidip halledebilir.

Tabii vekaletname işi hemen olmaz. Bu durum başıma gelmeden önce önlem almalıydım diyorsan… Haklısın. Giderken yurt dışı ayarlarını mutlaka kontrol et.

Hatta mümkünse, yedek bir numara tanımlat bankana. SMS onayının geleceği ikinci bir numara… Ya da e-posta onayını aktif et.

Yurt dışına çıkmadan önce mobil bankacılık uygulamanı son bir kez kontrol et, ayarlarını kurcala. Bildirimleri aç, otomatik girişleri dene.

Sakın ha, o mobil hattını uzun süre kullanmadan bırakma. Bazı operatörler belirli bir süre pasif kalan hatları kapatıyor. Sonra git bir daha açtır uğraş dur…

Mobil bankacılık hayat kurtarıcı, biliyorum. O yüzden bu tip bir sorunla karşılaşmak insanı çileden çıkarıyor. Ama çözümsüz değil, sabırlı olman ve doğru adımları atman yeterli.

Unutma, her bankanın ve her operatörün prosedürü farklı olabilir. Birden fazla kanaldan iletişim kurmaktan çekinme.

En kötü senaryo? Yeni bir banka hesabı mı açacaksın orada? Hadi canım… O kadar da değil. Çözülür o iş, merak etme sen.

Geri