Bankacılık SIM Blokesi: E-Devlet'teki Kritik Eşik ve Tekrar Açma Talimatı

Bankacılık SIM Blokesi: E-Devlet'teki Kritik Eşik ve Tekrar Açma Talimatı

AmberMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
AmberMandolin
Şimdi durup dururken bankacılık işlemleri takıldı mı? SIM kart blokesi dediler mi sana? Ya vallahi billahi insanın tepesi atıyor ilk duyduğunda. Telefon numaran aynı, hattın açık, internetin var ama banka diyor ki "yok arkadaş, işlem yapamazsın." Neden? İşte kilit nokta burada, o meşhur SIM blokesi...

Bu SIM blokesi olayı, hani öyle keyfi falan değil, onu baştan söyleyeyim. Dolandırıcılık almış başını gidiyor bu ülkede, telefon numarası kopyalamalar, kart bilgilerinin çalınması... Bankalar da haklı olarak "kardeşim, en azından hattını değiştirirsen bir güvenlik katmanı daha koyalım" dedi. Eskiden öyle miydi ya, direkt telefoncuya gidip hattını alırdın, kimse bir şey sormazdı. Şimdi işler çok değişti, yani...

İşte bu noktada E-Devlet denilen o koca sistem giriyor devreye, tüm meselenin kritik eşiği orası. Artık sen bir bankaya "ben hattımı değiştirdim ama aynı numara bende" desen de, "hattımı başka operatöre taşıdım" desen de, onların baktığı ilk yer senin E-Devlet'teki kaydın. Sanki bir tür kimlik doğrulama kapısı gibi düşün, abi. O kapıdan geçmeden banka sana kredi müracaatı yaptırmıyor, EFT havale gönderemiyorsun, vallahi perişanlık yani...

Peki ne yapacağız şimdi bu durumda? E-Devlet'e gireceksin, başka çaren yok. Orada "Bankacılık İşlemleri SIM Kart Bloke Kaldırma Talimatı" diye bir yer var, arama çubuğuna yazsan çıkar. Bazen tam olarak böyle yazmaz, "Mobil Hat Bloke Kaldırma" falan gibi kelimeler de olabilir. Dikkatli ol, doğru yere girdiğinden emin ol. Burası, bankana "evet, bu numara bende ve ben onaylıyorum" dediğin o resmi talimatı verdiğin yer... Çok önemli ha, burayı atlarsan hiçbir şey olmaz.

Ama şimdi dur, E-Devlet şifren var mı senin? En büyük sorunlardan biri de bu oluyor çoğu zaman. Yıllar önce almışsın, unutmuşsun gitmiş. Ya da hiç almamışsın. İşte o zaman yandın biraz, çünkü E-Devlet'e giremeden bu işi çözemezsin. PTT'ye gitmen, şifre alman lazım... Bir ek mesai yani. Bu yüzden, E-Devlet şifren hep aktif, aklında bir yerde olsun, bu tür durumlar için hayat kurtarıcıdır, inan bana.

Bankalar bu konuda neden direkt yardımcı olamıyor diye çok soran olur. Hani dersin ki "banka şubesine gittim, onlar çözsün." Olmuyor işte. Onların da eli kolu bağlı. Kanunlar, düzenlemeler var. Güvenlik protokolleri gereği, bankalar senin mobil hattın üzerindeki "bloke" durumunu E-Devlet üzerinden gelen talimat olmadan kaldıramaz. Yani o talimat gitmezse, ne yaparlarsa yapsınlar, o sistemi aşamıyorlar. Bilgisayarda bir hata kodu gibi düşün...

Talimatı verdin diyelim E-Devlet üzerinden, ne oluyor sonra? Genelde anında olmasa da, birkaç dakika ya da en geç yarım saat içinde bloke kalkar. Bankan o talimatı görüyor ve senin telefon numaranla ilişkilendirilmiş bankacılık işlemlerinin önünü açıyor. Yani sen gidip ATM'den paranı da çekebilirsin, mobil bankacılık uygulamasından transfer de yapabilirsin... Denemekten zarar gelmez, talimat sonrası hemen dene, görürsün farkı.

Şimdi bak, bu işler biraz sıkıcı gibi görünse de aslında senin güvenliğin için. E-Devlet, bu tip durumlarda gerçekten bir anahtar görevi görüyor, o yüzden küçümseme. Her hat değişiminde, her operatör değişikliğinde bu blokenin tekrar edebileceğini de aklının bir köşesinde tut. Bu dediğim adımları takip edersen, yani E-Devlet üzerinden o kritik talimatı verirsen, o bankacılık işlemleri için kapı sana ardına kadar açılır, abi... Başka türlüsü biraz zor, hatta imkansız gibi...

Geri