Bankanın SMS Doğrulama Kodunu Gece Yarısı Göndermesi

Bankanın SMS Doğrulama Kodunu Gece Yarısı Göndermesi

IndigoLagoon

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
IndigoLagoon
Hani bazen olur ya, gece uykunun en tatlı yerindesindir, dünya bir yana, sen bir yana... Birden telefon titrer başucunda. Bir açarsın, kimden geldi diye, ne göresin? Bankandan bir SMS. İşte o an bir duraksarsın, saate bakarsın, "gece yarısı olmuş abi ya," dersin kendi kendine, bu mesajın şimdi ne işi var burada?

Şimdi, bu durumun insanda uyandırdığı tuhaf bir his var, kabul etmek lazım. Yani banka dediğin koskoca kurum, öyle her an her şeye hazır, her detayı hesaplamış olması gereken bir yapı değil mi? Tamam, bir işlem yapmışızdır belki, bir EFT, havale, kredi kartı alışverişi... Ama onun doğrulama kodu niye o an değil de, gecenin köründe düşüyor insanın cebine? Vallahi insanın aklı karışıyor.

Bir yandan, "acaba ne oldu?" diye hafif bir endişe sarıyor insanı. Benim haberim olmayan bir hareket mi oldu hesabımda? Ya da, ne bileyim, sistemsel bir hata mı var? İşte o an o saniyeler bile ne kadar uzun gelir, insan hemen telefonunu kaptığı gibi bankacılık uygulamasına girmeye çalışır ya da son işlemleri kontrol eder...

Gecikmeli mesajlar, SMS'in doğası gereği bazen olabiliyor, haklısınız. Yoğunluktur, operatörden kaynaklıdır, internet erişimindendir... Bir sürü nedeni olabilir. Ama bu bankadan gelen bir güvenlik koduysa, o anki işlemle eş zamanlı gelmesi gerekmez mi? Hatta ve hatta en kritik şey bu değil mi zaten, sen parmağını ekrana değdirdiğin an o kod kapında olmalı...

Bu durum aslında bize dijital dünyanın o karmaşık, görünmeyen yüzünü biraz daha yakından gösteriyor, farkında mıyız? O koca sistemlerin içindeki çarklar nasıl dönüyor, hangi veriler ne zaman nerede ne şekilde işlem görüyor... Hep bir merak konusu, hep bir soru işareti... Bazen basit bir mesaj bile, ardında koskoca bir siber güvenlik ve veri akışı labirenti barındırabiliyor.

Peki, bu mesaj gecikmesi sadece bir "teknik aksaklık" mı, yoksa daha derin bir "güvenlik açığı"nın habercisi mi? İnsan haklı olarak sorguluyor. Benim hesabımla ilgili bir işlem yapıldığında, ben bunu o an bilmeliyim, o an onaylamalıyım ki içim rahat etsin. Yoksa gece yarısı gelen bir kodla ben nasıl emin olabilirim ki her şeyin yolunda olduğundan...

Hani danışman perspektifiyle bakmak gerekirse, bu tür durumlar bankaların kullanıcı deneyimi ve güvenlik algısı üzerine daha çok kafa yorması gerektiğini gösteriyor. Müşteri ne düşünüyor, nasıl hissediyor, onun güveni ne kadar önemli... Bunları unutmamak lazım. Çünkü nihayetinde, dijital bankacılık dediğin şey, o minicik mesajlara ve onların zamanlamasına bağlı koca bir güven zinciri değil mi? O zincirde bir halka koptu mu... Ya da sallanmaya başladı mı... Ne bileyim abi, insan bir tuhaf oluyor.

Geri