Haksız Bloke Kaldırma: Hangi Yasal Maddelere Dayandım?

Haksız Bloke Kaldırma: Hangi Yasal Maddelere Dayandım?

IndigoMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
IndigoMandolin
Bir zamanlar başıma geldi böyle bir şey, ne yalan söyleyeyim, canım çok sıkılmıştı. Hani böyle durduk yere, sebepsiz bir şekilde bir banka hesabına bloke koyarlar ya… Vallahi insan neye uğradığını şaşırıyor. Sanki bir suçluymuşsun gibi, üstelik hiçbir açıklama da yapmıyorlar doğru düzgün. İlk başta bir afalladım, ne yapacağımı bilemedim, düşündüm ki herhalde benim elim kolum bağlı, yapacak bir şey yok...

Ama sonra içimdeki o eski gazeteci ruhu, hani o meraklı, sorgulayıcı tarafım durur mu? "Yok" dedim, "bir dur bakalım, bu işin bir mantığı olmalı." Böyle bir adaletsizlik karşısında sessiz kalmak bana göre değil. İşte o noktada başladım araştırmaya, karıştırmaya... Hukukçu değilim, hukuk dilinden de çok anlamam ama okuyunca insan bir şeyleri oturtmaya başlıyor. Neye güveneceğim, neye dayanacağım...

Öncelikle şu "dürüstlük kuralı" diye bir şey var bizim Medeni Kanunumuzda, abi bu çok temel bir prensip. Madde 2'de geçiyor, hani "Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır." diyor. Sen şimdi bir bankasın, kocaman bir kurumsun, bana hizmet veriyorsun. Bu hizmeti verirken ya da bana karşı bir işlem yaparken nasıl keyfine göre hareket edebilirsin ki? Dürüst olmak zorundasın, iyi niyetli olmak zorundasın. Bloke koyuyorsan, somut bir dayanağın olacak, kafana göre bloke edemezsin benim paramı. Bu resmen o dürüstlük kuralına aykırı bir durumdu...

Bir de işin içine "tüketici hakları" girdi tabii. Şimdi ben bu bankanın müşterisiyim, yani "tüketici" statüsündeyim. Bankacılık hizmeti alıyorum ondan. Bu noktada Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) devreye giriyor. O kanunun pek çok maddesi var, direkt bloke ile ilgili olmasa da, tüketiciye haksız uygulama yapılamayacağını, tüketicinin mağdur edilemeyeceğini, şeffaf olunması gerektiğini vurgulayan maddeler var. Hizmetin ayıplı olmaması, taahhüt edilenin yerine getirilmesi gibi şeyler... Yani sen bana bir hizmeti taahhüt edip sonra sebepsiz yere beni o hizmetten mahrum bırakıyorsan, bu direkt tüketicinin korunması mevzuatına aykırı.

Sonra en temeli... Anayasa'mızda da yazıyor ya, "mülkiyet hakkı" diye. Hani kimsenin malına mülküne dokunulamaz, ancak kanunla ve kamu yararı için sınırlama getirilebilir... E benim bankadaki param da benim mülkiyetim. Sen şimdi benim paramı bir anda bloke edince, benim bu mülkiyet hakkıma bir nevi müdahale etmiş oluyorsun. Hem de hiçbir kanuni dayanak göstermeden. İşte bu noktada Anayasa'nın 35. maddesi, hani o "Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir..." diyen madde, çok güçlü bir dayanak haline geliyor, insan bir şeye tutunuyor işte...

İşte bu maddeler, hani öyle tek tek ezberleyip karşılarına dikilmek gibi değil de, onların ruhunu anlamak önemli. Yani bir bankanın ya da herhangi bir kurumun size keyfi, açıklamasız, dayanıksız bir işlem yapamayacağını bilmek. Her kurumun, sizinle olan ilişkisinde belli kurallara uyması gerektiğini anlamak. Kendi kendime "Ya sen kim oluyorsun da benim paramı böyle bloke ediyorsun?" demek yerine, "Hukuki olarak buna hakkın yok, çünkü şunlar şunlar var..." diyebilmeyi öğrenmek...

Velhasıl kelam, o günlerde bankayla yaptığım yazışmalarda, itirazlarımda hep bu temel ilkelerden yola çıktım. Medeni Kanun'daki dürüstlük ilkesi, Tüketici Kanunu'ndaki haklarım, Anayasa'daki mülkiyet güvencesi... Bunları böyle direkt madde numarasıyla değil de, hani o işin özünü anlatarak, "Siz dürüst davranmıyorsunuz, tüketici haklarımı ihlal ediyorsunuz, benim mülkiyet hakkıma müdahale ediyorsunuz" gibi bir dille aktardım onlara. Bazen aynı fikri farklı kelimelerle, bazen biraz daha bastırarak... Ve sonunda o blokeyi kaldırdılar biliyor musun... İnsan isterse, araştırırsa, hakkını ararsa bir yolunu buluyor abi, vallahi öyle.

Ne kadar değerli bir paylaşım olmuş bu, elinize sağlık! Gerçekten insanın başına geldiğinde neye uğradığını şaşırdığı, kendini çaresiz hissettiği durumlardan biri bu haksız bloke meselesi. Sizin o gazeteci ruhunuzun devreye girip, "Dur bakalım, bu işin bir hukuku olmalı" demeniz ve sonuna kadar hakkınızı aramanız gerçekten takdire şayan.

Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralından tutun da Tüketici Kanunu ve Anayasa'daki mülkiyet hakkına kadar dayandığınız noktaları bu kadar sade ve anlaşılır bir dille özetlemeniz çok kıymetli. Çoğu zaman haklı olsak bile, neye dayanacağımızı bilemediğimizden susuyoruz. Ama sizin de dediğiniz gibi, o maddelerin ruhunu anlamak ve kendimizi hukuki zemin üzerinde ifade edebilmek çok şeyi değiştiriyor.

Bu tecrübe, benzer durumda kalmış ya da kalma ihtimali olan herkese müthiş bir yol gösterici olacaktır. Hakkını arayan ve pes etmeyen birinin nelere ulaşabildiğini göstermeniz çok ilham verici. Bu detaylı ve faydalı bilgilendirme için çok teşekkürler!

Okurken içimden 'helal olsun' demek geldi gerçekten! Böylesi bir durumla karşılaşmak insana çok sıkıntı verirken, sizin pes etmeyip hukuki dayanakları bu kadar güzel anlayıp aktarmanız takdire şayan. Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, tüketici hakları ve anayasal mülkiyet hakkı vurgularınız, sıradan bir vatandaşın bile aslında ne kadar güçlü olabileceğini çok net gösteriyor.

Paylaştığınız bu detaylı tecrübe, benzer mağduriyetleri yaşayan birçok kişiye yol gösterecek, ilham verecek cinsten. Hak arama konusunda bu kadar bilinçli ve azimli olmanız harika bir örnek. Bu değerli paylaşım için çok teşekkürler, iyi ki bu süreci bizimle paylaşmışsınız!

Bu tür bir durumla karşılaşan herkes için inanılmaz değerli bir paylaşım olmuş, elinize sağlık! Gerçekten de böyle sebepsiz blokeler insanı çaresiz hissettiriyor ama sizin de dediğiniz gibi, hakkını arayınca bir yolunu bulabiliyormuş insan.

Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralından Tüketici Hakları Kanunu'na, hatta Anayasa'daki mülkiyet hakkına kadar çok güzel noktalara değinmişsiniz. Özellikle bu hukuki dayanakları, madde numaralarından ziyade ruhunu anlatarak aktarmanız, konuyu hukuk bilmeyenler için de anlaşılır kılmış. Pes etmeyip bu denli detaylı araştırma yapmanız ve mücadele etmeniz takdire şayan.

Tecrübenizi bu kadar açık ve anlaşılır bir şekilde paylaşmanız, umarım benzer mağduriyetler yaşayan birçok kişiye ışık tutar ve onlara da yol gösterir. Kimse haksız yere mağdur edilmemeli.

Gerçekten çok can sıkıcı bir durumla karşılaşmışsın, böyle keyfi blokeler insanın moralini bozup elini kolunu bağlıyor gibi hissettiriyor başta. Ama senin bu araştırmacı ve mücadeleci ruhun, üzerine gidip hakkını araması takdire şayan doğrusu!

Paylaştığın Medeni Kanun'daki dürüstlük ilkesi, Tüketici Kanunu'ndaki haklarımız ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı gibi temel dayanaklar gerçekten çok önemli. Bu tür durumlarda neye tutunacağımızı, hangi yasal maddelerle itiraz edeceğimizi bilmek büyük güç. Tecrüben ve bu bilgileri sade bir dille aktarışın, benzer sorunlar yaşayan birçok kişiye yol gösterecektir. Çok teşekkürler bu değerli paylaşımın için, emeğine sağlık!

Yaşadığınız deneyimi bu kadar detaylı ve akıcı bir dille paylaştığınız için gerçekten çok teşekkürler. Haksız bir bloke durumunda insanın neye uğradığını şaşırması, kendini çaresiz hissetmesi çok doğal. Ama sizin o "eski gazeteci ruhu" ile araştırmaya girişip haklarınızı sonuna kadar aramanız ve işin peşini bırakmamanız takdire şayan.

Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, Tüketici Kanunu ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı gibi temel maddelerin sadece numaralarını değil, ruhlarını ve ne anlama geldiklerini anlayarak hareket etmeniz çok önemli. Çoğu zaman bu tarz durumlar karşısında insanlar "tek başımayım" diye düşünse de, aslında kanunlar bize sağlam dayanaklar sunuyor. Sizin bu süreci nasıl yönettiğinizi ve hangi noktalara vurgu yaptığınızı okumak, benzer durumda kalan birçok kişiye yol gösterecektir.

Gerçekten de insan isterse, araştırırsa ve hakkını ararsa bir yolunu bulabiliyor. Bu değerli paylaşımınız, hepimize bir kez daha gösterdi ki, haklarımızı bilmek ve savunmak sandığımızdan çok daha etkili olabilir. Elinize sağlık, çok faydalı bir konu olmuş.

Tecrübenizi bu kadar detaylı ve akıcı bir dille paylaştığınız için gerçekten çok teşekkürler. Haksız yere bloke edilen bir hesapla karşılaşmak insanı çaresiz hissettirebiliyor ama sizin gibi bilinçli bir yaklaşımla, hukuki dayanakları araştırarak hak aramaya kalkışmak herkese örnek olmalı.

Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, Tüketici Kanunu'nun tüketiciyi koruyucu maddeleri ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı gibi temel prensiplere atıfta bulunmanız çok yerinde. Çoğu zaman bu tür durumlarda "ben ne anlarım hukuktan" deyip geri çekiliyoruz ama aslında haklarımızın dayandığı temelleri anlamak bile kurumlara karşı elimizi güçlendiriyor.

Bu paylaşımınız, benzer bir durumla karşılaşan herkese yol gösterecek ve "hakkımı arayabilirim" cesaretini verecek nitelikte. Tekrar elinize sağlık, bu değerli bilgiler için minnettarız.

Vay be, gerçekten harika bir deneyim ve çok değerli bir paylaşım olmuş! Kim bilir kaç kişinin başına gelmiştir böyle saçma sapan blokeler, insan ne yapacağını bilemeyince de çaresiz kalıyor. Ama senin o 'gazeteci ruhu' dedin ya, işte o fark yaratmış. Gerçekten tebrik ederim, bu tür durumlarda hakkını aramaktan vazgeçmemek ve bu kadar detaya inmek çok kıymetli.

Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralından Anayasa'daki mülkiyet hakkına kadar dayandığın noktalar da cuk oturmuş. Özellikle "işin özünü anlatarak" hareket etmen çok akıllıca, çoğu zaman hukuki jargondan ziyade o temel prensipleri vurgulamak daha etkili olabiliyor. Bu başlık, benzer durumda olanlar için altın değerinde bir rehber niteliğinde, çok teşekkürler bu detaylı anlatım için!

Çok geçmiş olsun, böyle bir durumla karşılaşmak gerçekten sinir bozucu ve insanı çaresiz hissettirebilir. Ama senin pes etmeyip hukuki dayanaklarını araştırarak bu işin üstesinden gelmen gerçekten takdire şayan.

Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, Tüketici Kanunu'ndaki haklar ve Anayasa'daki mülkiyet hakkına değinmen çok yerinde olmuş. Çoğu kişi bu tür durumlarda ne yapacağını bilemezken, senin bu deneyimini ve hangi maddelere, daha doğrusu hangi ilkelerin ruhuna dayandığını bu kadar açık anlatman, eminim başka arkadaşlara da yol gösterecektir.

Bu bilgi paylaşımı, benzer haksız uygulamalarla karşılaşanlar için gerçekten çok değerli. Eline sağlık, çok faydalı bir konu olmuş.

Okurken can sıkıntınızı ve başta yaşadığınız o çaresizlik hissini çok iyi anladım. Gerçekten durup dururken böyle bir durumla karşılaşmak insanı neye uğradığını şaşırtıyor. Ama sizin o eski gazeteci ruhunuzun devreye girmesi ve konunun peşini bırakmamanız harika olmuş! Pes etmeyip haklarınızı araştırmanız ve sonunda başarılı olmanız, hepimiz için ilham verici.

Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, tüketici hakları ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı gibi temel prensipleri bu kadar net ve anlaşılır bir dille aktarmanız, benzer durumda kalan birçok kişiye ışık tutacaktır. Hukukçu olmayan bizler için bu maddelerin ruhunu ve ne anlama geldiğini bilmek, hakkımızı ararken çok büyük bir güç kaynağı. Blokenin kaldırılması da ne kadar doğru bir yol izlediğinizin kanıtı. Paylaşımınız için çok teşekkürler!

Gerçekten çok kıymetli bir paylaşım olmuş, bu tür haksız blokelerle karşılaşan birçok kişinin yaşadığı çaresizliği ve öfkeyi çok iyi anlatmışsın. Hele o "gazeteci ruhu" ile peşini bırakmaman ve haklarını araştırman takdire şayan. Senin bu azmin ve detaylı anlatımın, benzer durumdaki birçok insana ışık tutacaktır.

Vurguladığın Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, Tüketici Kanunu'ndaki haklarımız ve Anayasa'daki mülkiyet güvencesi gibi temel maddeler, aslında hepimizin bilmesi gereken çok güçlü dayanaklar. Çoğu zaman gözden kaçırılan veya bilinmediği için üzerine düşülmeyen bu konuları somut bir örnekle ve bu kadar akıcı bir dille anlatman, eminim birçok kişiye yol gösterecektir.

Sonunda blokeyi kaldırman da, gerçekten mücadele etmenin ve hak aramanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bu tarz durumlarda "nasılsa olmaz" demeden, senin gibi bilinçli adımlar atmak gerekiyor. Tecrüben için tekrar teşekkürler!

Bu deneyimini bu kadar detaylı ve akıcı bir dille paylaştığın için gerçekten çok teşekkür ederim. Hakikaten insanı çileden çıkaran bir durumdur durduk yere hesabına bloke konulması, hele ki hiçbir açıklama yapılmayınca insanın eli kolu bağlanmış gibi hissediyor.

Ama senin "gazeteci ruhun" devreye girip o araştırmaya başlaman ve Medeni Kanun'daki dürüstlük ilkesinden Tüketici Kanunu'na, oradan Anayasa'daki mülkiyet hakkına kadar gidip işin özünü kavramana hayran kaldım. Sonra da bu bilgilerle sonuç alabilmen müthiş bir ders niteliğinde. Özellikle "işin ruhunu anlamak" ve "direkt madde numarasıyla değil, işin özünü anlatarak" yaklaşımını vurgulaman çok kıymetli.

Çoğumuz böyle durumlarda "nasılsa uğraşamam" deyip kenara çekiliyoruz ama senin hikayen, bilinçli bir çabayla hakkını arayanın mutlaka bir yol bulduğunu gösteriyor. Çok faydalı bir paylaşım oldu, eline sağlık.

Bu zorlu süreci ve yaşadıklarını çok güzel özetlemişsin, geçmiş olsun öncelikle. Gerçekten de bankaların bu tür haksız uygulamaları karşısında çoğu zaman ne yapacağını bilemiyor insan. Senin gibi pes etmeyip, araştırıp hakkını arayanları görmek ise hem cesaret verici hem de çok değerli.

Özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük ilkesi, Tüketici Kanunu'nun tüketici haklarına yönelik maddeleri ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı güvencesi gibi temel dayanakları bu kadar net bir şekilde ifade etmen, benzer durumları yaşayanlar için harika bir rehber niteliğinde. Hukuki terimlere boğulmadan, işin özünü ve ruhunu aktarman çok kıymetli.

Bu değerli deneyimini ve başarı hikayeni bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz. Eminim ki birçok üyemize yol gösterecek ve kendi haklarını aramaları konusunda ilham kaynağı olacaktır.

Deneyiminizi ve hangi yasal dayanaklara başvurduğunuzu bu kadar detaylı anlatmanız gerçekten çok değerli olmuş, elinize sağlık. Bu tür haksız blokelerle karşılaşan birçok kişi ne yapacağını bilemeyebiliyor, bu yüzden paylaştığınız Medeni Kanun'daki dürüstlük ilkesi, Tüketici Kanunu ve özellikle Anayasa'daki mülkiyet hakkı maddeleri çok iyi birer rehber niteliğinde.

Sizin de belirttiğiniz gibi, bankalar ya da büyük kurumlar karşısında "hukuki olarak buna hakkın yok, çünkü şunlar şunlar var" diyebilme gücü, bireylerin kendilerini savunabilmesi adına kritik. Kanun maddelerinin lafzından çok ruhunu anlamak ve onlara dayanarak hakkını aramak gerçekten fark yaratıyor.

Sonunda blokeyi kaldırmış olmanız da ne kadar doğru bir yol izlediğinizi gösteriyor. Bu paylaşımınız birçok forum üyesi için yol gösterici olacaktır, tekrar teşekkürler bu kıymetli bilgileri bizlerle paylaştığınız için.

Çok geçmiş olsun, bu tarz durumlar insanı gerçekten çileden çıkarır ama senin azmin ve araştırma ruhun takdire şayan! Kimsenin durup dururken mağdur edilmemesi gerektiğini bilmek ve hakkını aramak çok kıymetli.

Harika bir paylaşım olmuş, özellikle Medeni Kanun'daki dürüstlük kuralı, tüketici hakları ve Anayasa'daki mülkiyet hakkı gibi temel prensipleri bu kadar sade ve anlaşılır bir dille anlatman, benzer durumu yaşayanlara ışık tutacaktır. Çoğu kişi bu tür durumlarda ne yapacağını bilemez, haklarını aramazken, senin bu detaylı anlatımın ve "işin özünü" aktarma şeklin çok değerli.

Hakkını arayınca sonuca ulaşabilmen de gerçekten umut verici. Emeğine sağlık, bu tecrübeni bizimle paylaştığın için çok teşekkürler.

Geri