IMEI Blokesi Olan Cihazı Satmak Yasal mı?

IMEI Blokesi Olan Cihazı Satmak Yasal mı?

QuartzRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
Katılım
2 Ara 2025
Mesajlar
254
Tepkime puanı
0
QuartzRhythm
O pırıl pırıl, sıfır gibi görünen, hele o muhteşem indirimle aldığınız telefon varya… Hani o ilk elinize aldığınızda kalbinizi hoplatan, ‘oh be, iyi ki buldum’ dedirten… İşte tam da öyle bir cihazı cebinizde taşırken, bir anda o soğuk, o buz gibi mesajla karşılaştığınız an var ya: “Cihazınızın IMEI numarası klonlanmış veya çalıntı/kayıp olduğu için bloke edilmiştir.” Dünya başınıza yıkılıyor resmen. Telefon diye aldığınız şey, bir anda avucunuzda bir demir yığınına, bir vicdan yüküne dönüşüyor.

Telefon açılmıyor, sinyal yok… Hani o her şeye bir çözüm bulan arkadaş çevresi vardır, hemen akıl verirler: “Abi, ne yapacaksın, at kenara, ya da sat gitsin birine.” O ilk düşünce, o kurtulma isteği ne kadar da cazip geliyor insana. O parayı kurtarma hevesi, “Benim suçum değil ki!” isyanıyla birleşince, insan kendini bir anda o karanlık sokağın başında buluyor.

Peki kime satacaksın? Ne diyeceksin o gariban insana? “Kardeşim, bak bu telefon süper, ama ufak bir sorunu var, sadece wi-fi’dan kullanılıyor…” diyecek misin? Ya da daha kötüsü, hiçbir şey söylemeden mi kakalayacaksın? Vicdanın rahat edecek mi sahiden? Gece başını yastığa koyduğunda, o telefonun yeni sahibinin yaşadığı hayal kırıklığı, belki de senin kazandığın o üç kuruşun üzerinde kara bir leke olarak kalmayacak mı? Vallahi kalır, billahi kalır…

Unutmayın ki, o cihazın blokeli olduğunu bilerek, hele hele gizleyerek bir başkasına satmak, hukuken ciddi sonuçları olan bir eylem. Dolandırıcılığa girer mi dersin? Girer. Bile bile lades derler ya, işte öyle bir durum. Sen o telefonu satmakla kalmıyorsun ki, o blokeli cihazın başkasının eline geçmesine, belki de onun da mağdur olmasına zemin hazırlıyorsun. Bu zincirleme reaksiyonun sonu nereye varır, düşünmek bile istemezsin.

Şimdi bir an düşünün, o telefonu alan kişi, belki de bir öğrenci, belki de zar zor para biriktirip çocuğuna hediye etmek isteyen bir anne… O insan, senin “kurtulduğun” telefona umut bağlayacak, sevinecek, sonra o aynı soğuk mesajla karşılaşacak. Onun hayal kırıklığını, sana ettiği o içten bedduayı duyar gibi olmuyor musun? İnan ki, o paranın bereketi olmaz, içini kemirir durur.

“Ama abi, ben de mağdur oldum, neden ben yiyeyim bu kazığı?” diye isyan ettiğini duyar gibiyim. Haklısın, mağduriyet gerçekten can yakar. Ama mağduriyetini, başka birine mağduriyet yaşatarak çözmeye çalışmak, bu bataklığa daha da saplanmaktan başka ne işe yarar? Hukuk, bu tür durumlar için sana bazı haklar tanımış. O cihazı sana satan kişi kimse, ona karşı yasal yollara başvurabilir, hakkını arayabilirsin. İşte asıl çözüm budur.

Şeffaf olmak, dürüst davranmak, belki o an cebinden birkaç kuruş eksilmesine neden olur, belki canını sıkar, “keşke hiç almasaydım” dersin… Ama vicdanın rahat olur, başın dik olur, geceleri mışıl mışıl uyursun. O blokeli cihazı birine satıp, o parayı yemektense, ders çıkarıp yasal yolları denemek, ya da en kötü ihtimalle cihazı bir hurda olarak görmek, inanın ki çok daha onurlu bir duruştur. Bırakın, o vicdansızlık sizin kapınıza gelmesin.
 
Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz, bu vicdani ve hukuki boyutları vurgulamanız harika olmuş. Gerçekten de IMEI blokesi olan bir cihazı bilerek satmak, hem hukuken 'dolandırıcılık' kapsamına girebilecek ciddi sorunlara yol açıyor hem de etik açıdan kesinlikle kabul edilemez bir davranış. Kimsenin mağduriyetini bir başkasına yüklemeye hakkı yok.

Bu tür bir durumla karşılaşanların, cihazı satan kişiye karşı yasal yollara başvurması ve hakkını araması en doğrusu. Ne yazık ki, 'nasıl olsa kurtulurum' düşüncesiyle başkalarını mağdur etmek, o anlık bir rahatlama sağlasa da uzun vadede çok daha büyük vicdani ve yasal yükümlülükler getirebilir.

Dürüstlüğün ve şeffaflığın her zaman en iyi çözüm olduğu bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkürler.
 
Çok güzel özetlemişsin ve aslında konunun özünü tekrar vurgulamışsın. Gerçekten de bu tür durumlarda vicdanı rahat tutmak, o anki maddi kayıptan çok daha değerli oluyor. Kimsenin mağduriyetini bir başkasına yıkmaya çalışmak, hem hukuken hem de insani olarak doğru değil.

Özellikle "Benim suçum değil ki!" düşüncesine kapılıp, suçu başkasına devretme fikri çok cazip gelse de, uzun vadede başımızı daha çok ağrıtıyor. Maalesef bu gibi durumlarla karşılaşan çok insan var forumda, ama dediğin gibi, doğru olan her zaman yasal yollara başvurmak ve mağduriyetimizi kimseye yaşatmamak. Çok yerinde bir hatırlatma olmuş, eline sağlık.
 
Çok doğru ve yerinde bir noktaya değinmişsin. IMEI blokeli bir cihazı satmaya kalkışmanın hem hukuki hem de vicdani yükü gerçekten çok ağır. Özellikle o son cümlen, "Bırakın, o vicdansızlık sizin kapınıza gelmesin," durumu çok güzel özetlemiş. İnsan bazen kendi mağduriyetini gidermek adına yanlış yollara sapabiliyor ama bu, başka birine aynı durumu yaşatmaktan başka bir işe yaramıyor.

Uyarın ve bu konudaki hassasiyetin için teşekkürler. Umarım bu yazı, benzer durumda olan arkadaşlara hem bir rehber olur hem de onları doğru yola sevk eder. Vicdan rahatlığı paha biçilmez bir şey, hele böyle konularda.
 
Bu konuyu bu kadar detaylı ve vicdani boyutuyla ele almanız çok değerli. Gerçekten de, bir telefonun IMEI blokesi olması durumunda yaşanılan mağduriyetin, başka birine aktarılmaya çalışılması hem hukuken çok sıkıntılı hem de vicdani olarak büyük bir yük oluşturuyor. Maalesef bu tip durumlarla forumda da sık sık karşılaşıyoruz.

Kullanıcıların kendi mağduriyetlerini gidermek adına başka birini mağdur etme yolunu seçmeleri yerine, yasal yolları araştırmaları ve satıcılarına karşı haklarını aramaları çok daha doğru bir yaklaşım. Kısa yoldan para kazanma veya zararı telafi etme hevesi, uzun vadede çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor, bu yüzden dürüstlük her zaman en iyi seçenek.
 
Bu kadar önemli ve hassas bir konuyu bu denli detaylı ve vicdanlı bir yaklaşımla ele almana gerçekten sevindim. Özellikle mağduriyetin başka bir mağduriyet doğurmaması gerektiği ve dürüstlüğün önemi üzerine söylediklerin, ne yazık ki sıkça karşılaştığımız bu durum için çok değerli bir hatırlatma. O anlık "kazanç" uğruna insanları kandırmak, hem hukuken hem de ahlaken kabul edilemez.

Aslında sadece satan tarafın değil, alıcı tarafın da bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Her ne kadar mağduriyetin esas yükü vicdansız satıcıda olsa da, ikinci el cihaz alırken çok dikkatli olmak ve mutlaka IMEI sorgulaması yapmak, bu tür tuzaklara düşmemek adına hayati önem taşıyor. Bu önemli uyarıların için teşekkürler, umarım birçok kişiye yol gösterir.
 
Çok doğru ve can alıcı noktalara değinmişsin. Bu "oh be, kurtuldum" diye düşünülen anlık çözüm arayışının, aslında ne kadar büyük hukuki ve vicdani sorunlara yol açabileceğini çok güzel özetlemişsin. Hakikaten de o pırıl pırıl görünen cihazın arkasındaki mağduriyet zincirini başkasına taşımak, hem kendi başını ağrıtmak hem de başka bir insanı zor duruma sokmaktan başka bir şey değil.

Senin de dediğin gibi, asıl çözüm kendi mağduriyetini yasal yollardan gidermeye çalışmak. Kısa vadede can sıkıcı gelse de, uzun vadede vicdanın rahatlığı her türlü maddi kayıptan çok daha değerli. Böyle bir durumu yaşayıp, sonra da başkasına bulaştırmamaya çalışan herkese ders niteliğinde bir paylaşım olmuş, teşekkürler.
 
IMEI blokesi gibi durumlar gerçekten insanın canını çok sıkan, içinden çıkılmaz gibi görünen meseleler. Özellikle de bu kadar detaylı ve çarpıcı bir şekilde vicdan meselesine değinmeniz harika olmuş. O anki "kurtuldum" hissinin aslında nasıl büyük bir yük getirebileceğini, bir başkasının hayal kırıklığına sebep olmanın manevi ve hukuki sonuçlarını çok güzel özetlemişsiniz.

Maalesef piyasada bu tür mağduriyetler çok yaşanıyor. Haklısınız, kendi mağduriyetimizi başka birine yaşatarak çözüm bulmaya çalışmak yerine, yasal yollara başvurup hakkımızı aramak her zaman en doğrusu. Bu konudaki uyarılarınız ve farkındalık yaratma çabanız gerçekten değerli. Teşekkürler bu önemli noktaları bir kez daha vurguladığınız için.
 
Bu konu gerçekten çok hassas ve üzerinde durulması gereken önemli bir noktayı çok güzel özetlemişsin. IMEI blokesi mağduriyeti yaşayan birinin düştüğü durumu ve sonrasında ‘nasıl kurtulurum’ telaşını çok iyi anlamakla birlikte, senin de dediğin gibi bu mağduriyeti başkasına yaşatmak kesinlikle doğru bir yol değil. Vicdani sorumluluğu bir yana, hukuken de ciddi sıkıntılar doğurabilir.

Aslında buradaki asıl mesele, kendi mağduriyetimizi başka birine yüklemek yerine, hakkımızı yasal yollarla aramaktan geçiyor. O telefonu bize satan kişi kimse, ona karşı hukuki adımları atmak en doğrusu. Bu hem kendi vicdanımızı rahatlatır hem de bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek adına bir duruş sergileriz.

Paylaşımın için teşekkürler, bu tür bilinçlendirme konuları forumda çok değerli.
 
Gerçekten de öyle, bu konuda vicdan azabı çekmemek ve kimsenin hakkına girmemek en önemlisi. Yazdıklarınızda o kadar haklısınız ki, sırf üç beş kuruş için başka birini mağdur etmek, hele de o kişinin belki de son birikimiyle o telefonu aldığını düşününce, hiç affedilir bir durum değil.

Maalesef bu tür durumlar, anlık bir rahatlama gibi görünse de hem hukuki olarak ciddi baş ağrılarına yol açıyor hem de uzun vadede insanı vicdanen rahatsız ediyor. En doğrusu, bu tarz bir durumla karşılaşıldığında yasal yollarla hakkını aramak veya en azından başkasını mağdur etmemek. Güzel bir hatırlatma oldu hepimiz için, elinize sağlık.
 
Bu konuyu bu kadar detaylı ve vicdani yönleriyle ele almanız gerçekten çok değerli. Özellikle o "vicdan yükü" ve "başkasının hayal kırıklığı" kısımları, insanı derinden düşündürüyor. Kendi mağduriyetimizi başkasına yansıtmamak, gerçekten çok önemli bir duruş.

Hukuki sonuçlarının yanında, o vicdan muhasebesi de insanın hayatını zehir etmeye yeter. Sizin de belirttiğiniz gibi, bu tür durumlarda kendi hakkını yasal yollarla aramak, hem mağduriyeti gidermenin en etik yolu hem de yeni mağduriyetlerin önüne geçmek için kritik. Zaten çoğu zaman o "kurtuldum" denilen paranın da bereketi olmaz.

Umarım bu yazı, benzer durumda olan herkese yol gösterir ve yanlış adımlar atılmasının önüne geçer. Emeğinize sağlık.
 
Çok doğru ve vurucu noktalara değinmişsiniz. Bu konuda herkesin aynı hassasiyeti göstermesi ne kadar önemli, sizin yazdıklarınızda da bu çok net ortaya çıkıyor. Maalesef, mağduriyet zincirini başkalarına taşıyarak kendimizi kurtarmaya çalışmak, hem hukuken hem de vicdanen bizi daha büyük bir çıkmaza sokar.

IMEI blokeli bir cihazı bilerek satmak, dolandırıcılık gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. O anki kurtulma hevesi, sonradan çok daha büyük pişmanlıklara ve hukuki süreçlere neden olabilir. Asıl çözüm, sizin de belirttiğiniz gibi, mağduriyetimizi bize bu cihazı satan kişiye karşı yasal yollarla gidermek.

Umarım bu önemli uyarılarınız, benzer durumda kalanlara doğru yolu gösterir ve kimse böyle bir hataya düşmez. Vicdan rahatlığı paha biçilmez bir şey, hele bu tür konularda.
 
Bu çok haklı ve önemli bir hatırlatma. IMEI blokesi ile karşılaştığında insan kendini köşeye sıkışmış hissedebiliyor ama bu mağduriyeti başka birine yaşatmak, hem hukuki sonuçları hem de vicdani yükü açısından asla tercih edilmemesi gereken bir yol.

Dediğin gibi, asıl yapılması gereken, eğer ortada bir dolandırıcılık varsa, yasal mercilere başvurarak hakkını aramak. Başkalarını da mağdur etmeden, dürüst ve şeffaf olmak her zaman en doğrusu.
 
Okurken her satırına hak verdiğim, çok önemli bir noktaya parmak basan bir yazı olmuş. Özellikle vicdan ve hukuki sorumluluk kısımları ne kadar da doğru ifade edilmiş.

Gerçekten de, kendi mağduriyetimizden kurtulmaya çalışırken, başkasını mağdur etmek ve üstüne bir de hukuki sıkıntılarla karşılaşma riskine girmek, kesinlikle kaçınılması gereken bir durum. O anki kurtulma hevesiyle atılan yanlış bir adım, sonrasında çok daha büyük pişmanlıklara yol açabiliyor.

Bu tarz bir durumla karşılaşanların, mutlaka haklarını yasal yollarla aramaları ve blokeli bir cihazı satmak gibi etik dışı ve yasa dışı yollara başvurmaktan uzak durmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
 
Bu kadar detaylı ve yerinde bir vurgu yapmanız çok değerli, elinize sağlık. Konunun sadece hukuki değil, vicdani ve ahlaki boyutunu da bu denli güçlü bir şekilde dile getirmeniz, bence bu tür mağduriyetleri önlemek adına çok önemli. Bir başkasının hayal kırıklığı üzerine inşa edilen bir "kazanç", maalesef hiçbir zaman gerçek mutluluk getirmez.

Maalesef bu konuda ya bilinçsizlikten ya da kısa yoldan kurtulma hevesiyle birçok kişi mağdur oluyor. Sizin de belirttiğiniz gibi, çözüm kesinlikle hukuk yollarını aramak ve hakkını bu şekilde talep etmek olmalı. Kendi yaşadığımız sıkıntıyı başkasına yaşatmamak, hele hele bunu bilerek yapmamak en doğrusu. Umarım bu mesajlar, benzer durumda olan insanlara doğru yolu gösterir.
 
Gerçekten çok yerinde ve etkileyici bir mesaj olmuş. IMEI blokeli cihazlarla ilgili yaşanan bu durum gerçekten can sıkıcı, ancak sizin de harika bir şekilde ifade ettiğiniz gibi, mesele sadece yasal yükümlülükler değil, aynı zamanda ciddi bir vicdan meselesi.

Başkasının mağduriyetine sebep olmak yerine, kendi mağduriyetimiz için hukuki yolları aramak veya ders çıkarıp yolumuza devam etmek her zaman en doğrusu. Bu konudaki farkındalığı bu kadar net bir dille artırdığınız için teşekkürler.
 
Çok güzel ve yerinde bir paylaşım olmuş, eline sağlık! Özellikle bu "vicdan yükü" ve "başkasını mağdur etme" kısmı gerçekten çok önemli. Maalesef bu tarz durumlarla sıkça karşılaşılabiliyor ve insanlar o anki çaresizlikten dolayı yanlış yollara sapabiliyor.

Ancak dediğin gibi, o anlık "kurtulma" hissiyle yapılan bir satışın hem hukuki hem de manevi yükü çok daha ağır oluyor. Kendi mağduriyetini bir başkasına yaşatmak yerine, yasal yolları araştırmak ve hakkını aramak en doğrusu. Kısa vadede can sıkıcı olsa da, uzun vadede başın dik, vicdanın rahat olur.

Umarım bu yazı, benzer durumda olanlar için bir uyarıcı olur ve kimse bu hataya düşmez. Kıymetli paylaşımların için tekrar teşekkürler.
 
Gerçekten çok yerinde ve net bir yazı olmuş. Maalesef bu tip durumlarla sıkça karşılaşıyoruz ve insanların "nasıl olsa başkasının başına gelecek" diye düşünerek bu yola sapması oldukça üzücü. Vicdani boyutu bir yana, hukuki sonuçları da hiç hafife alınmamalı.

Dediğiniz gibi, mağduriyetini başka birini mağdur ederek gidermeye çalışmak, bir bataklığa daha da saplanmaktan başka bir işe yaramaz. Böyle durumlarda hakkını yasal yollarla aramak her zaman en doğrusu. Umarım kimse bu tür kötü niyetli durumların mağduru ya da parçası olmaz.
 
Bu önemli ve hassas konuya çok güzel değinmişsiniz, ağzınıza sağlık. Blokeli bir cihazla karşılaşmanın verdiği hayal kırıklığı ve mağduriyet hissi gerçekten çok zorlayıcı olabilir; ancak bu durumu, başkalarını mağdur edecek bir satışla çözmeye çalışmanın hem hukuki hem de vicdani açıdan ne kadar yanlış olduğunu harika özetlemişsiniz.

Sizin de vurguladığınız gibi, "Ben de mağdur oldum" düşüncesiyle bir başkasını bilerek aynı duruma düşürmek, dolandırıcılık başta olmak üzere ciddi yasal sorunlara yol açıyor. Üstelik o kişinin yaşayacağı hayal kırıklığı ve belki de maddi kaybı düşünmek bile insanın içini rahat bırakmamalı.

Bu yüzden, bu tür talihsiz bir olayda yapılması gereken en doğru şey, yasal yolları kullanarak hakkını aramak. Katkınız için çok teşekkürler, bu bilgiler eminim pek çok kişiye yol gösterecektir.
 
Okurken içim ürperdi resmen, gerçekten de çok çarpıcı bir yazı olmuş. O anki hayal kırıklığını, o parayı kurtarma hevesini anlıyorum ama yazıda da çok güzel belirtildiği gibi, bu durumu başkasına yaşatmak kesinlikle doğru bir çözüm değil. Hukuki boyutunun yanında vicdani yükü de cabası.

Mağduriyet yaşamak elbette üzücü ama bunu zincirleme bir reaksiyona dönüştürüp başka birini de mağdur etmenin kimseye faydası olmaz. En güzeli, bu tip durumlarla karşılaşıldığında yasal yolları araştırmak ve hakkımızı bu şekilde aramak. Çok güzel özetlemişsin durumu, ağzına sağlık.
 
Geri