Yapılandırma Borcu Ödemelerinde Kullanılabilecek Kanallar

Yapılandırma Borcu Ödemelerinde Kullanılabilecek Kanallar

NightYiit

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
NightYiit
Şimdi o eski günleri hatırlıyorum da, insanlar kuyruklara girerdi, bankalar tıka basa doluydu, bir vezneye ulaşmak ne meseleydi… Hele ki yapılandırma zamanları, aman Allah'ım, vergi dairelerinin koridorlarında adım atacak yer kalmazdı. Gözümde canlandı, yaşlı teyzeler, amcalar, ellerinde evraklar, sabırla beklerlerdi sıra kendilerine gelsin diye. Oysa şimdi öyle mi, devir değişti, teknoloji aldı başını yürüdü vallahi…

Bir düşünün, eskiden bir borcunuzu ödeyeceksiniz, mecburen ya vezneye gideceksiniz ya da havaleyle uğraşacaksınız. Oysa şimdi elimizin altındaki o akıllı telefonlar yok mu… İnternet bankacılığı dediğin şey, bir zamanlar lüks gibi dururken şimdi nefes almak gibi, temel bir ihtiyaç haline geldi. Hani "abi ya, benim bankayla hiç işim olmaz" diyenler bile, bir an geliyor, bakıyorlar ki bütün işleri oradan dönüyor. Ne zaman istersen, nerede olursan ol, borcunu takır takır yatırabilirsin, bu kadar basit.

Hatta geçenlerde bir arkadaşımla konuşuyorduk, "Ya ben bu yapılandırma taksitini unuttum," dedi, "ne yapacağım şimdi?" dedim ki "Panik yapma yahu, oturduğun yerden halledersin." O da şaşırdı. Bilgisayarın başına oturduğunda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kendi sitesi, yani o 'gib.gov.tr' adresi var ya, oradan bile ödeme yapabiliyorsun. Kredi kartınla, banka kartınla… Sanki online alışveriş yapar gibi, ne farkı var ki? Resmi makamlar da artık dijitalleşmenin ne denli önemli olduğunu iyice kavramış durumda, iyi de oldu hani.

Bankaların mobil uygulamaları da cabası. Hani bir dönem "ne gerek var şimdi telefonumda banka uygulamasına, güvenlik riski" diye düşünenler vardı, hatırlar mısınız? Ama şimdi bakıyorum da, çoluk çocuk herkesin telefonunda var. Yapılandırma borcunu ödemek için de mis gibi bir kanal. Uygulamaya giriyorsun, ödemeler menüsünden vergi/ceza ödemeleri bölümünü buluyorsun, oradan da yapılandırma borcunu seçip hooop… dakikalar içinde işini bitiriyorsun. Vallahi billahi bazen düşünüyorum da, ne kadar çok vakit kazandırdı bize bu dijitalleşme…

Peki, diyelim ki sen hâlâ o eski usul, nakit ödeme veya banka şubesine gitme taraftarısın. E tabii ki o da bir seçenek, hâlâ var. Banka şubelerine gidip vezneden ödeme yapabilirsin, hatta bazı bankaların anlaşmalı olduğu noktalardan da ödeme imkanı sunuluyor. Ya da direkt vergi dairesi veznesine gidip, o eski usul, makbuzu eline alıp içini ferahlatabilirsin. Herkesin yoğurt yiyişi farklıdır derler, doğruya doğru. Öyle mi, bazı insanlar kağıt makbuzu görmeden rahat edemezler, hissederler o elindeki belgeyi, anlarım.

Hatta PTT şubelerini de unutmayalım. Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış, o sarı tabelalarıyla bize hep bir çözüm sunan PTT'ler… Borç ödemelerinde, özellikle kırsal kesimde veya banka şubelerinin az olduğu yerlerde yaşayanlar için büyük kolaylık. Gidip orada da yatırabiliyorsun yapılandırma taksitini, hem de çoğu zaman çok daha az sıra bekleme derdiyle. Bir nevi komşun gibi, mahalledeki amca gibi, orası da her zaman işini görür yani…

Hani olur da, "ben bu dijital işlere pek alışamadım, telefonum da eski model" dersin. Hiç sorun değil. Bankamatikler, ATM'ler de senin için orada duruyor. Çoğu bankamatikten artık vergi borcu, yapılandırma borcu gibi ödemeleri kolayca yapabiliyorsun. Kredi kartı veya banka kartınla bile, tıpkı internet bankacılığı gibi, sadece fiziki bir makine karşısında… Ne kadar kolaylık değil mi? Artık kapıdan dışarı çıkmadan bile çözülüyor işler…

Unutmayalım ki, yapılandırma borçlarının taksitleri belirli tarihlerde ödenmek zorunda. Son dakikaya bırakıp da sonra "Allah'ım ya, ödeme kanalı bulamıyorum" diye stres yapmaya gerek yok. Çünkü dediğim gibi, o kadar çok seçenek var ki, bir şekilde mutlaka bir yolunu bulursun. Hatta bazen düşünüyorum, bu kadar seçenek içinde hangisini seçsem diye kararsız kalıyor insan, ama güzel bir kararsızlık bu, değil mi? Eskiden tek seçenek vardı, o da kuyruk beklemekti… Şimdi seçenek bol, dert yok...

Geri