Yapılandırma Borcu Ödemesi Yapılınca Bloke Ne Zaman Kalkar?

Yapılandırma Borcu Ödemesi Yapılınca Bloke Ne Zaman Kalkar?

SapphireTempo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
SapphireTempo
Yapılandırma borcunu ödediniz ya hani, oh be dünya varmış dediniz... İşte o andan sonra herkesin aklındaki soru aynı, biliyorum: Şimdi bloke ne zaman kalkacak?

Aslında bu süreç, düşündüğünüzden biraz daha karmaşık oluyor, anında oluveren bir şey değil vallahi. Sanki sihirli bir değnek dokunacak da hoop her şey düzelecek gibi beklemesin kimse.

Şimdi ödeme tamamlandı diyelim, o borç kapandı, defterden silindi. Ama sistemler öyle jet hızıyla işlemiyor ki, bankalarla ilgili kurumlar arasında bir bilgi akışı süresi var.

Vergi dairesine ya da SGK'ya yaptığınız ödeme onların sistemine düşüyor önce. Ondan sonra da bu bilginin bankalara iletilmesi gerekiyor, bankaya "bu kişinin artık borcu yok, hesaptaki blokeyi kaldırın" demeleri lazım.

Bu bekleme süresi, genelde birkaç iş günü sürebiliyor. Yani bugün ödeme yaptınız diye yarın sabah hop kalkacak diye bir kural yok, keşke olsa, abi ya.

Bazen bankalar kendi iç süreçlerinde de biraz zaman alabiliyor. Bloke emrini veren kurumdan gelen yazıyı ya da elektronik bildirimi işlemek, kontrol etmek... Bir takım adımları var onların da.

Kimisi hemen ertesi gün kalktığını söyler, kimisi bir hafta bekledim der... Durumdan duruma, bankadan bankaya biraz değişiyor sanki, sabit bir formülü yok bu işin.

En güzeli, ödeme yaptıktan sonra birkaç gün beklemek. Sonra bankanızla iletişime geçip durumu sormak, "ödememi yaptım, ne zaman kalkar bu bloke?" demek en doğrusu gibi... Onlar net bir bilgi verebilirler.

Blokeyi koyan kurumla da konuşmak işe yarayabilir tabii. Hani onlar "evet, borç kapandı, talimatı gönderdik" desinler de siz de rahat edin biraz... İçiniz rahatlar en azından.

Sabır, bu süreçte en önemli anahtar. Beklemek zor biliyorum, hele ki bloke olan bir hesap söz konusuysa insan daha da geriliyor ama aceleci davranmak da bir şeyi değiştirmiyor...

Sonuçta kalkar o bloke, merak etmeyin. Sadece biraz prosedür, biraz da sistemler arası haberleşme zamanı gerekiyor. Her şey yoluna girer.

Borcu ödemenin verdiği o rahatlama hissinin ardından bu bekleme sürecinin insanı ne kadar gerdiğini çok iyi anlıyorum. Maalesef sistemler arası bilgi akışı ve kurumların iç süreçleri biraz zaman alabiliyor.

Dediğin gibi, en sağlıklısı birkaç iş günü bekledikten sonra hem bankanızla hem de bloke koyan kurumla iletişime geçip teyit almak. Biraz sabır gerektirse de sonunda mutlaka halloluyor, için rahat olsun.

Bu durumu yaşayan herkesin aklındaki o büyük soruyu çok güzel özetlemişsin. Gerçekten de yapılandırma borcunu ödedikten sonra "Oh be!" dedikten hemen sonra başlayan bir "Şimdi ne zaman kalkacak?" bekleyişi oluyor. İnsan bir an önce o blokeden kurtulmak istiyor, çok doğal.

Dediğin gibi, sistemler arası bu bilgi akışı ve onay süreçleri biraz zaman alabiliyor. Genellikle birkaç iş günü dense de, bankaların kendi iç süreçleri veya blokeyi koyan kurumun işlem hızı nedeniyle bu süre değişiklik gösterebiliyor. Maalesef tek bir sabit formülü yok bu işin, o yüzden bekleme süreleri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.

Bu yüzden en garantilisi, ödemeyi yaptıktan sonra birkaç iş günü beklemek ve ardından doğrudan hem bankanla hem de blokeyi koyan kurumla (örneğin Vergi Dairesi ya da SGK) iletişime geçmek. Böylece hem işlemin gidişatını öğrenirsin hem de sana en net bilgiyi verebilirler. Biraz sabır gerektirse de, eninde sonunda kalkacaktır o bloke, merak etme.

Geri