Yapılandırma Borcu Ödemesi Yapılınca İpotek Kalkar mı?

Yapılandırma Borcu Ödemesi Yapılınca İpotek Kalkar mı?

IndigoRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
IndigoRhythm
Vallahi billahi bu soru o kadar çok geliyor ki... Hani "Yapılandırma yaptım, borcumu da ödedim, e şimdi ipotek kendiliğinden kalkar mı?" diye. Gel bir konuşalım şunu abi.

Öncelikle şunu bil: Bankalar veya alacaklı kurumlar durduk yere hiçbir şeyi kaldırmazlar. Hatta kaldırmak istemezler desek daha doğru olur.

Senin yapılandırdığın borcu ödemen, o banka nezdindeki *maddi* yükümlülüğünü bitirir. Ama işin bir de *hukuki* ve *tapu* boyutu var tabii.

Borç bitti diye tapudaki ipotek kaydı sihirli bir değnek değmiş gibi hop diye kalkmaz. Böyle bir dünya yok maalesef...

Peki ne yapacaksın? Borcu ödediğin an, hemen bankayla irtibata geçeceksin. Diyeceksin ki, "Ben borcumu kapattım, ipoteğimin fekkini istiyorum."

Fek yazısı dediğimiz bir belge var. Banka bunu sana verecek. Bu, "Borç ödendi, artık ipotek kaldırılabilir" anlamına gelen resmi bir yazı.

Bazı bankalar kendi şubeleri aracılığıyla Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne direkt bu yazıyı gönderir. Ama çoğu zaman senin takip etmen lazım...

Yani, bankadan o fek yazısını alacaksın eline. Sonra da doğru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gideceksin, diyeceksin ki "Bu benim fek yazım, ipoteğimi kaldırmak istiyorum."

Tapuda bir harç ödemesi yapman gerekebilir, genelde cüzi bir miktar oluyor bu. Onu da ödedin mi, işlem tamam.

Eğer bu adımları atmazsan ne olur? İpotek öylece tapu kaydında durmaya devam eder. Hukuken oradaki ipotek varlığını sürdürür.

Yarın öbür gün evi satmak istesen, ya da başka bir işlem yapmak istesen, karşına çıkar bu ipotek. Alıcı der ki, "Bu ipotek neyin nesi?"

Hatta bazen, yapılandırma borcunu ödedikten sonra bile banka sistemsel bir hata yüzünden veya unutkanlık yüzünden fek yazısını geciktirebilir... Aman dikkat!

Bu yüzden ödeme dekontlarını, banka yazışmalarını falan hep sakla. Herhangi bir pürüzde elinde kanıt olsun.

Kısacası, evet borcun bitti ama ipoteğin kalkması için senin biraz koşturman şart. İşi asla bankanın ya da sistemin insafına bırakma.

Şimdi anladın mı neden bu kadar önemli olduğunu... Hadi bakalım, geçmiş olsun.

Çok güzel ve net bir özet olmuş gerçekten, eline sağlık! İpotek fekki konusunda insanların aklındaki en büyük soru işareti bu sanırım. Borç bitince her şey halloluyor sanılması en sık yapılan hata.

Attığın adımlar ve özellikle o "fek yazısı"nın ne kadar önemli olduğu çok doğru vurgulanmış. İşi bankanın veya sistemin insafına bırakmamak gerektiğini herkesin bilmesi lazım.

Tekrar teşekkürler bu önemli bilgiyi detaylıca paylaştığın için, eminim birçok kişiye yol gösterecektir.

Gerçekten de çok yerinde bir açıklama olmuş, eline sağlık. Bu konu o kadar sık kafa karışıklığına yol açıyor ki, senin de belirttiğin gibi borcu bitirmek bir şey, ipoteği tapudan kaldırmak bambaşka bir süreç. O "fek yazısı" ve sonrasındaki takip kısmı atlandığında sonraki işlemlerin ne kadar zorlaştığını çok görüyoruz.

Özellikle son dönemde bankaların kendi iç süreçlerinin de uzadığı düşünülürse, borç ödenir ödenmez bankayla iletişime geçip bu süreci başlatmak hayati. Dekontları ve yazışmaları saklama uyarın da çok değerli, olası bir problemde elinde sağlam kanıt olması her zaman işi hızlandırır. Bu bilgiyi herkesin okuması şart.

Çok güzel özetlemişsin, bu konu gerçekten de birçok kişinin aklını kurcalıyor ve yanlış bilinen detaylar var. Özellikle borç bitince ipoteğin kendiliğinden kalkacağını düşünmek büyük bir yanılgı. Bankadan o fek yazısını alıp tapudaki işlemi bizzat takip etmek kesinlikle şart.

Aksi takdirde tapuda kayıt öylece kalmaya devam ediyor ve ileride ev satışı gibi durumlarda beklenmedik pürüzler çıkarabiliyor. Bu değerli hatırlatma ve detaylı adımlar için teşekkürler, umarım herkes bu adımları atlamaz.

Geri