E-Devlet Blokesiyle Gelen Haciz Riskini Nasıl Ortadan Kaldırırsınız?

E-Devlet Blokesiyle Gelen Haciz Riskini Nasıl Ortadan Kaldırırsınız?

TurquoiseLagoon

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
TurquoiseLagoon
Şimdi o E-devlet ekranında "Bloke" diye bir şey görüyorsun ya, işte o an insanın dünyası başına yıkılıyor resmen. Hani o güne kadar aklına bile gelmeyen bir borç mu var, bir ceza mı, neyin nesi bu diye düşünürken, içini bir korku kaplıyor. Vallahi de billahi de çok doğal bu his, yalnız değilsin yani.

Çoğumuzun başına gelebilecek bir durum aslında, kimimiz unutkanlıktan, kimimiz o anki şartlardan dolayı bazı ödemeleri aksatabiliyoruz. Hani o küçük, gözden kaçan trafik cezası, belki bir vergi borcu, ya da bir zamanlar kefil olduğun bir kredi... Bunlar zamanla birikip birikip, bir bakmışsın E-devlet ekranında karşına dikilmiş. Kim uğraşacak şimdi bunlarla, değil mi...

İşte bu "bloke" denen şey, öyle basit bir uyarı değil abi, bunun ucu direkt haciz riskine çıkıyor. Yani devlete karşı ya da kamu kurumlarına karşı biriken borçların var, onlar da seni uyarmakla kalmıyor, icra takibi başlatmadan önce bir nevi son şans tanıyor diyebiliriz. Amaçları seni hemen haczetmek değil belki ama, öyle bir kapıya çıkıyor ki iş...

Peki ne yapacağız şimdi, el kol bağlı oturacak mıyız? Asla! İlk adım, o blokeyi detaylıca incelemek olmalı. E-devlet sistemi aslında sandığımızdan daha açık bu konularda. Hangi kurumdan geldiğini, ne kadar bir meblağ olduğunu, neyin nesi olduğunu orada mutlaka görüyorsun. Sakın ha, "aman görmeyeyim, duymayayım" deme, bu en büyük hata olur.

Hani derler ya, "düşmanı tanı", işte bu da öyle bir şey. Borcun ne olduğunu, kimden geldiğini net bir şekilde anladığında, aslında çözümün de yarısını bulmuş oluyorsun. Belki bir belediye borcu, belki bir SGK primi, belki de hiç bilmediğin, yanlış kesilmiş bir vergi bile çıkabilir altından... Kim bilir...

Borcun kaynağını bulduktan sonra, hemen ilgili kurumla iletişime geçmek lazım. Ya telefon edersin, ya bir şubesine gidersin, ya da yine E-devlet üzerinden bazı sorgulamalar yaparsın. "Nasıl öderim, taksit imkanı var mı, bir indirim söz konusu olabilir mi" gibi soruları sormaktan çekinme. Çekingenlik burada en son isteyeceğin şey olmalı.

Çoğu zaman kurumlar da aslında seni mağdur etmek istemez, bir çözüm yolu bulmaya çalışır. Özellikle taksitlendirme seçenekleri, yapılandırmalar falan oluyor. Yeter ki sen niyetini belli et, ödemeye istekli olduğunu göster. "Ben bunu ödemek istiyorum ama şu an zorlanıyorum, ne yapabiliriz?" dediğinde, çoğu kapı açılır emin ol.

Tabii bir de var, hiç seninle ilgisi olmayan borçlar... Yani bir yanlışlık olmuş, kimlik numaran karışmış, ya da sistemde bir hata olmuş olabilir. Böyle bir durumda da yine ilgili kuruma gidip durumu izah etmen, hatta gerekirse itiraz etmen şart. Belgelerinle, delillerinle ortaya koyarsın, "bu benim değil" dersin, onlar da inceler zaten.

Bir de unutmadan, bu E-devlet blokeleri sadece mevcut borçlardan gelmiyor bazen. Hani o eski bir telefon faturası, kullanmadığın bir banka hesabı, ya da hiç haberin olmayan bir hizmetin ücreti gibi şeyler de çıkabilir. Şaşırma yani. O yüzden periyodik olarak kendi E-devlet bilgilerini kontrol etmek, sanki bir çeşit sağlık kontrolü gibi... Hani doktora gitmeden önce bir check-up yaparsın ya, işte bu da öyle bir şey.

En nihayetinde, bu tür durumlarla karşılaşmamak için en iyi yol, düzenli olmak ve mali durumunu takip etmek. Belki zor geliyor biliyorum, hele ki bu yoğun hayat temposunda... Ama inanın, o anlık tembellik, sonrasında baş ağrıtıyor, stresi artırıyor. O yüzden, ödemelerini düzenli yapmak, borçlarını gözden geçirmek, hatta E-devlet'ine ayda bir bile olsa şöyle bir bakmak, seni büyük dertlerden kurtarır. Vallahi hayat dersi gibi bir şey bu.

Geri