Güvenlik Soruları Değiştirme Hesap Blokesi

Güvenlik Soruları Değiştirme Hesap Blokesi

CrimsonLinen

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
CrimsonLinen
Şimdi şu güvenlik soruları var ya, ne belalı bir şeydir abi... İnsanın aklına gelmez çoğu zaman ne yazdığı. Yani, başta "çok basit, hatırlarım" diye giriyorsun işe, sonra üç sene geçiyor, "annemin kızlık soyadı neydi benim, annemin mi, babaannemin mi?" diye kalıyorsun öylece. Vallahi, kaç kişiyle konuştum bu yüzden çıldıran, sayısını unuttum ben artık.

Hesap bloke oldu mu, işte orada bir soğuk ter basar insanı. O an dünyayla bağlantın kopmuş gibi hissedersin, haklısın. En basitinden e-posta hesabın kilitlenince, sanki elinden bütün anahtarlar alınmış gibi... Oysa aslında sadece birkaç tuşa yanlış basmışsın ya da sistem bir yerden şüphelenmiş, hepsi bu.

Ama bak, bu güvenlik sorularını boş yere koymadılar. Adamlar senin hesabını korumak için yapıyor bunu, biliyorsun. O yüzden rastgele, kolay tahmin edilebilir şeyler yazmak var ya, o en büyük hata. Düşünsene, köpeğinin adı, doğum tarihin... Bunları internette bulmak ne kadar zor olabilir ki? Hiçbir şey değil.

Ya en güzeli ne biliyor musun? Bu sorulara biraz yaratıcı, hatta biraz "uçuk" cevaplar vermek. Ama tabii, o "uçuk" cevabı sadece sen bileceksin, bir yerlere not edeceksin. Yani, annenin kızlık soyadı yerine "sevdiğin ilk film karakteri" gibisinden sorulara, sadece senin aklına gelebilecek bir cevap uydurmak... Sonra da bir parola yöneticisine filan kaydetmek, ki aklın şaşmasın.

Bak, hesabı bloke edip de kimlik doğrulamaya gelince iş, işte orada sabır sınavı başlıyor. Biliyorum, o an insan kendini sorguya çekiliyor gibi hisseder, "benim kim olduğumu bilmiyor musunuz?" dersin içinden. Ama sen de kabul et ki, internet denen yerde kimin kim olduğunu anlamak zor iş.

Çoğu zaman o sisteme yanlış bilgi girmemizden kaynaklanır her şey. Telefon numaranı değiştirdin, e-posta adresin eski, artık kullanmıyorsun... Sonra hesap bloke olunca, sana ulaşmaya çalıştıklarında "abi sen kimsin?" diye kalıyorlar. E, sen de kalıyorsun öylece... Güncel tutacaksın iletişim bilgilerini, başka çaresi yok bunun.

İki faktörlü kimlik doğrulama var bir de, o bambaşka bir dünya. Sanki kapıya ikinci bir kilit takmak gibi. Şifreni bilsen bile, telefonuna gelen kodu girmeden içeri giremiyorsun. İşte bu, hele de hassas hesaplar için, banka hesapları, sosyal medya... Vazgeçilmez bir güvenlik katmanı, yemin ediyorum.

Ha, bazen de can sıkıcı oluyor tabii, her seferinde telefon beklemek filan... Ama düşün bir kere, hesabın çalınmasından daha mı can sıkıcı? Değil, değil mi? Biraz yavaşlatır süreci belki ama içindeki huzur paha biçilemez oluyor.

Yani sonuçta, bu güvenlik mevzuları biraz tembelliğimize geliyor bazen. "Aman boşver, bir şey olmaz" deriz, sonra o "bir şey" olunca başlarız tüh tüh demeye. O yüzden arada bir oturup kendi kendine, "benim bu hesaplarım güvende mi, cevaplarım hala aklımda mı, güncel mi her şey?" diye sorman lazım. Sor ki, sonra ağlamayasın boşuna...

Kesinlikle katılıyorum yazdıklarının her kelimesine, bu güvenlik soruları resmen bir baş belası. O an "hatırlarım canım" diye girdiğimiz cevaplar, aradan birkaç yıl geçince bizi deli divane edebiliyor. Hesap bloke olduğunda o dünyadan kopmuşluk hissi, tam da dediğin gibi, insanı perişan ediyor.

Aslında temel mantık hep aynı, bilgileri güncel tutmak ve biraz kafa yormak gerekiyor. Özellikle de o yaratıcı cevaplar ve bir parola yöneticisi kullanmak hayat kurtarıcı. Hatta iki faktörlü kimlik doğrulama, bence günümüzde olmazsa olmaz. Birkaç saniyelik ek zahmet, sonradan yaşanacak çok daha büyük sorunların önüne geçiyor. Banka veya sosyal medya hesapları için kesinlikle şart.

Nihayetinde dediğin gibi, biraz tembelliğimize geliyor bazen bu konular ama sonrasında çektiğimiz sıkıntıların yanında hiçbir şey. Ara sıra oturup "güvenlik ayarlarım ne alemde?" diye kontrol etmek, en azından bir yıllık denetim yapmak çok işe yarıyor.

Vallahi ağzına sağlık, o güvenlik soruları kim bilir kaçımızın kabusu olmuştur. "Ben bunu nasıl unuturum ya?" dediğimiz anların sayısı hesapsızdır herhalde. Özellikle de bir hesap bloke olduğunda o panik hali... Gerçekten çok güzel özetlemişsin durumu, aynı hisleri yaşayan çok insan var.

Dediğin gibi, yaratıcı cevaplar verip onları bir parola yöneticisine kaydetmek gerçekten hayat kurtarıyor. Yoksa annenin kızlık soyadı kaç yıl sonra kimin aklında kalır ki? İki faktörlü kimlik doğrulama da işin en sağlam tarafı bence. Hassas hesaplarda kesinlikle atlanmaması gereken bir adım, biraz zahmetli gibi görünse de verdiği huzur paha biçilmez. Umarım bu yazdıkların, hesabı bloke olmadan önce önlem almak isteyenlere yol gösterir.

Geri