IMEI Blokesi Kaldırma İşleminde Müşteri Temsilcisine Sorulacak Sorular

IMEI Blokesi Kaldırma İşleminde Müşteri Temsilcisine Sorulacak Sorular

IndigoLagoon

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
IndigoLagoon
Alo dediğin an o sesi duyacaksın ya, karşında bir müşteri temsilcisi... Sanki seninle empati kuracakmış gibi durur ama orada seninle arasında aşılması gereken bir bürokrasi duvarı var, bunu aklından çıkarma sakın. O yüzden ilk sorman gereken şey, "Şu an konuşmakta olduğum cihazın IMEI numarası nedir ve BTK sisteminde bu numara ile ilgili gözüken son durum tam olarak nedir?" olmalı. Bak, genelgeçer bilgilerle seni oyalamalarına izin verme. Kendi sistemlerinde ne gördüklerini, senin telefonun o anki statüsünü net bir şekilde öğrenmelisin. Cihazın kendi kendine mi bloke oldu, yoksa sen mi bir şeyler yaptın da oldu... Durumu tüm açıklığıyla, evet, tüm açıklığıyla senden dinlemelerini sağla ve sonra ondan tam bir teyit iste. Bu teyit, senin için ilk ve en kritik adım; çünkü yanlış bilgiyle yola çıkarsan, yolun sonunda duvara toslaman an meselesi, vallahi billahi öyle.

"Peki, benim bu cihazım neden bloke oldu?" Bu soru çok basit gibi görünse de, aslında sana tüm süreci açacak anahtardır abi. Cihazın kayıt dışı olduğu için mi? Süresi içinde kayıt ettirmediğin için mi? Yoksa Allah korusun, çalıntı mı, kayıp mı bildirimi var? Ya da en kurnazca olanı, klon IMEI mi? Bu klon meselesi var ya, kimsenin suçu olmadan başı yanan o kadar çok insan var ki... Senin cihazının hikayesini onlardan dinlemen, onların sana doğru bilgiyi vermesi şart. Eğer sana "efendim, genel olarak kayıt dışıdır" gibi yuvarlak bir cevap verirlerse, asla tatmin olma. Israr et, "Benim cihazımın özelinde neden bu blokeyi yediğini net bir şekilde öğrenmek istiyorum. Sisteminizde bu bilgi mutlaka vardır, bana söyleyebilir misiniz?" diye direteceksin. Bu bilgi olmadan doğru çözüme ulaşmak imkansız, bilgin olsun.

Şimdi gelelim can alıcı noktaya: "Bu blokenin kaldırılması için tam olarak hangi evraklara ihtiyacım var ve süreci adım adım bana anlatır mısınız?" İşte burada onların genel geçer "fatura ve kimlik fotokopisi" ezberinden çıkıp sana özel bir yol haritası çizmesini isteyeceksin. Yurtdışından getirdiysen pasaport kaydı mı lazım, e-devletten bir çıktı mı isteniyor, yoksa bir dilekçe mi yazmam gerekiyor? Belki de tek bir evrak değil, bir dizi belge sunman gerekecek ve bu belgelerin her birinin belirli formatlarda olması bile gerekebilir. Hatta, bu belgeleri nereye, hangi adrese, hangi kuruma teslim edeceğimi de sor. Kimi zaman bu evrakları doğrudan BTK'ya göndermen gerekir, kimi zaman operatöre... Bu detayları atlamak, süreci başa sarmak demek. Vallahi insanı çileden çıkarır bu belirsizlik...

"Bu sürecin tamamlanması ne kadar sürer? Bana ortalama bir süre verebilir misiniz?" Klasik cevap "en kısa sürede" olacak, eminim. Ama sen bu cevabı kabul etmeyeceksin. "En kısa süre ne demek? Bir gün mü, bir hafta mı, bir ay mı, yoksa daha uzun mu?" diye bastıracaksın. Hatta, "Bu süreçte bir aksilik yaşanırsa, bana kiminle iletişime geçmem gerektiğini de söyler misiniz?" diye de ekleyeceksin. Çünkü biliyorsun, bu işlerde her şey tıkırında gitmez. Evrakın kaybolur, sisteme düşmez, bir memurun masasında bekler... Bu tür olası senaryolar için bir B planın, bir takip mekanizman olmalı. Sürekli bir beklenti içinde kalıp beklemek, inanın en yorucu şeylerden biri. Ne zaman dönüş yapacaklarını bilememek, insanı delirtir adeta.

Peki, bu blokenin kaldırılması için bir ücret ödemem gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa, bu ücret ne kadar ve nereye ödeniyor? Sakın ama sakın, sonradan karşına çıkacak sürpriz masraflarla yüzleşme riskini alma. Kimi zaman kayıt ücreti dışında, farklı işlem ücretleri veya vergiler de talep edilebiliyor. Bunların hepsini en başta netleştirmelisin. "Fatura kesilecek mi?", "Ödeme dekontu alacak mıyım?" gibi sorularla tüm maliyet kalemlerini, evet, tüm maliyet kalemlerini baştan öğren. Sonradan "Aa, şurada da bu para varmış!" dedirtmesinler sana. Müşteri temsilcisinden bu bilgiyi almak, sonradan cebinden çıkacak her kuruşun hesabını baştan yapmak demek...

"Bu başvuruyla ilgili bana bir takip numarası veya referans kodu verebilir misiniz?" Bu soru, sürecin takibi için olmazsa olmaz. Elinde somut bir numara olmadan, her aradığında derdini baştan anlatmak zorunda kalırsın, ki bu, insanı tüketen bir durumdur. Takip numarasıyla, dosyanın hangi aşamada olduğunu, kimin tarafından incelendiğini, herhangi bir aksaklık olup olmadığını kolayca öğrenebilirsin. Eğer sana bir takip numarası vermekte nazlanırlarsa, ısrar et. "Bu, benim sürecimi izlemem için çok önemli, lütfen bana bir referans numarası sağlayın," de. Bu, senin hakkın, unutma. Yoksa aradığında "Biz öyle bir şey görmüyoruz" yanıtını alıp kalıverirsin ortada...

Varsayalım ki tüm bu adımları attın ama işler yine de istediğin gibi gitmiyor, bir tıkama noktasına geldin. İşte o zaman soracaksın: "Eğer süreç uzarsa veya olumsuz sonuçlanırsa, kime başvurabilirim? Daha üst bir merci var mı, yoksa doğrudan BTK'ya mı şikayette bulunmalıyım?" Bu, senin son çare kapın, bunu bilmelisin. Bazen müşteri temsilcileri, kendi yetki alanlarının dışında kalan konularda sana yardımcı olamazlar. İşte o noktada devreye üst yöneticiler, başka departmanlar veya resmi kurumlar girer. Tüketici Hakem Heyeti mi, BTK mı, yoksa doğrudan yargı yolu mu... Tüm bu alternatifleri en başta öğrenmek, sana zaman kazandırır ve doğru adımı atmanı sağlar. Pes etmek yok, abi ya, hakkını arayacaksın sonuna kadar.

Son bir şey daha var: "Bu blokenin kaldırılması sürecinde sıkça karşılaşılan hatalar veya dikkat etmem gereken özel durumlar var mı?" Bu soru, sana içeriden bilgi alma fırsatı sunar. Belki de belirli bir evrakın fotokopisi değil, aslı isteniyordur veya bir formun belli bir bölümü yanlış dolduruluyordur sürekli. Müşteri temsilcisi, bu tür ince detayları tecrübesiyle bilebilir. Hatta, "Bundan sonra benzer bir sorun yaşamamak için ne yapmalıyım?" diye de ekle. Bu, gelecekteki olası sorunların önüne geçmeni sağlar. Bak, her şeyi not almayı unutma. Konuştuğun kişinin adı, soyadı, ne zaman konuştuğun, hangi bilgileri aldığına dair her detayı yaz. Sonradan "Ben ona öyle dememiştim" tartışmalarının önüne geçmenin en iyi yolu budur, vallahi. Her görüşme bir kanıttır senin için, sakın küçümseme.

Geri