Mobil Bankacılık Blokesi: Uygulamayı Güncellemeyi Dene.

Mobil Bankacılık Blokesi: Uygulamayı Güncellemeyi Dene.

SelinRay

Gümüş
Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
SelinRay
Sabah bir uyanırsın, acil bir işin var, hop banka uygulamana gireceksin... Ama ne görüyorsun? Ekran donmuş, hata mesajı vermiş, ya da hiç açılmıyor bile. Sinir bozucu, değil mi? "Off, yine mi," dersin içinden, "kesin bir şeyler oldu..." Panik başlar hemen, acaba hesapta mı sorun var, bloke mi yedim durduk yere...

Aslında çoğunlukla durum bu kadar vahim olmuyor, vallahi bak. Hani derler ya, arızanın en basit çözümü çoğu zaman en basitidir diye, aynen öyle bir durum bu. Bankaların mobil uygulamaları da tıpkı diğer uygulamalar gibi, sürekli güncellenme ihtiyacı duyuyor, ne bileyim, yeni özellikler ekleniyor, güvenlik yamaları yapılıyor... Senin telefonundaki versiyon da eski kalmış olabiliyor bir şekilde.

Düşünsene, bankalar senin paranı, bilgilerini korumak için deli gibi çalışıyorlar. Sürekli siber tehditler, yeni güvenlik açıkları falan filan... E haliyle, uygulamanın eski bir versiyonu, güvenlik açısından zayıf bir kapı aralayabilir. Onlar da ne yapıyor, "dur kardeşim, bu sürüm artık güvenli değil, güncellemen lazım" deyip bir nevi seni uyarıyor, seni içeri almıyor yani... Bloke değil de, bir nevi "güncelleyip gel" davetiyesi o aslında.

Peki ne yapacağız şimdi, nasıl çözeceğiz bu "giremiyorum" derdini? İşte en kolay çözüm genelde gözümüzün önünde duruyor: Telefonunun uygulama mağazasına bir bakıver. Android kullanıyorsan Play Store, iPhone kullanıyorsan App Store... Orada bankanın uygulamasını ara, ismine tıklayınca zaten karşında belirir, "Güncelle" butonu var mı yok mu diye bir kontrol etsen yeter.

Çoğu zaman o "Güncelle" butonu oracıkta bekler seni, senin habercinmiş gibi... Bir tıkla, inmesine izin ver, yüklensin sonra... Çok kısa bir işlem genellikle, saniyeler içinde hallediliyor. Sonra tekrar dene uygulamaya girmeyi... Muhtemelen çat diye açılacak, bütün o stres, o panik de bir anda buhar olup uçacak, göreceksin.

Bazen de şöyle oluyor, diyorsun ki "Ben zaten otomatik güncellemeleri açtım, nasıl olur da eski kalır?" Haklısın, ama bazen otomatik güncellemeler de çeşitli sebeplerle (internetin kötü olması, telefonun pilinin düşük olması gibi) sekteye uğrayabiliyor. O yüzden, eğer böyle bir sorunla karşılaşırsan, ilk yapacağın iş o otomatik güncellemelerin keyfini beklemek yerine, manuel bir kontrol... Kendi ellerinle bir baksan iyi olur yani.

Aslında bu durum, sadece mobil bankacılık için de geçerli değil, bir sürü uygulama için geçerli. Eskiyen yazılımlar sadece güvenlik riski oluşturmakla kalmaz, performans sorunları da yaratır, yeni özelliklerden mahrum kalmana neden olur... Yani, genel bir kural olarak, mobil uygulamalarını güncel tutmak iyi bir alışkanlıktır, abi...

Kafan karışmasın, "acaba ne yaptım da bloke oldum" diye kendini hırpalama. O bankalar seni kolay kolay bloke etmez, hani öyle sıradan bir durumdan... O yüzden, bir daha mobil bankacılık uygulaman açılmazsa, ilk önce bir "güncelleme" var mı diye kontrol etmeyi unutma, tamam mı? Genelde sorunun yüzde doksanı buradan kaynaklanır, vallahi billahi... Rahat bir nefes aldırır sana o küçücük güncelleme.

Geri