SIM Blokesi Kaldırma İşleminde Müşterinin T.C. Kimlik No Doğrulaması

SIM Blokesi Kaldırma İşleminde Müşterinin T.C. Kimlik No Doğrulaması

CoralMandolin

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
CoralMandolin
Şimdi bakın, bu SIM blokesi mevzusu var ya, milletin canını sıkan işlerin başında gelir. Elinde telefonu pat diye kapanır, "ne oldu şimdi?" diye kalırsın. Sonra başlarsın araştırmaya, bir bakmışsın hattın bloke olmuş. E ne yapacaksın, doğru operatöre gideceksin tabii, ama işte o an başlıyor asıl hikaye, kimlik doğrulama meselesi...

Vallahi billahi, geçmişte çok gördük, adamın adına hat açılmış, sonra bir ton dolandırıcılık, faturasız hatlarla milleti kandırmacalar... Bunların önünü kesmek için getirildi bu T.C. Kimlik No ile doğrulama olayı. Öyle "benim hattım" demekle olmuyor artık o işler, kimsenin kimliğine bürünüp işlem yapmasına fırsat vermiyorlar, vermemeliler de zaten.

Mesele basit aslında, operatör diyor ki, "bu hat senin mi, kimliğini göster bakalım." Ama gel gör ki, o gösterdiğin kimlik sadece bir numara değil, arkasında kocaman bir mevzuat var. Bloke olmuş bir hattı açmak için kimliğinle bizzat orada olman, yani bildiğin nüfus cüzdanınla gitmen gerekiyor, ehliyet falan geçmez çoğu yerde, niyetini bozmayalım...

Şimdi kimisi gelir der, "ya ben uzaktayım, başkasını göndersem olmaz mı?" Olmaz abi, bal gibi olmaz. Hadi oldu diyelim, o zaman bu düzenlemenin ne anlamı kalır? Güvenlik meselesi bu, şakası yok. Ha vekaletnameyle iş yapanlar var ama onun da şartları çok sıkı, öyle her vekaleti de kabul etmezler, noterden tastamam olması lazım, bir de orada senin fotoğrafın, kimlik bilgilerin falan...

Düşünsene, senin hattın bloke olmuş, diyelim ki kaybettin ya da çaldırdın, sonra gidip açtırıyorsun. Adam senin bilgilerini ele geçirmiş, çat diye hattını kendi adına açtırmaya kalksa... İşte o zaman derler ki "T.C. Kimlik numarasıyla doğrulama yapacağız." İyi ki de yapıyorlar, yoksa işin ucu bucağı kaçardı. Bu kadar basit mi sanıyorsun işleri...

Operatörler de bu konuda çok yandı geçmişte. Hatta bu yüzden binlerce dava açıldı, ceza yediler, ondan sonra bu kadar katılaştı kurallar. Haksız da değiller, kendi başlarını ağrıtmamak, müşterinin güvenliğini sağlamak zorundalar. O yüzden o masa başında duran arkadaş sana boşuna "T.C. Kimliğinizle gelmeniz gerekiyor" demiyor.

Yani o "benim hattım, açın işte" demeden önce bir durup düşünmek lazım. Neden böyle bir kural var? Kimin için var? Kimden korunmak için var? Cevap belli: senden. Senin kimliğin, senin güvenliğin için. Aksi takdirde, internetten bulduğun "çözüm yolları" falan hikaye, resmi kanaldan yapacaksın bu işi, başka yolu yok...

Bazen öyle durumlar oluyor ki, T.C. Kimlik numarasıyla eşleşmeyen bir durum çıkıyor. Adın soyadın doğru, ama kimlik numaran sistemdekiyle tutmuyor. İşte o zaman yandın. O zaman işler karışır, Nüfus Müdürlüğü'ne git, bilgilerini kontrol et, falan filan... Bazen de, ne bileyim, hattı ilk açtırdığında bir hata yapılmış oluyor sisteme girerken...

Kısacası, bu T.C. Kimlik doğrulama meselesi, öyle boşuna çıkarılmış bir bürokrasi değil. Tamamen senin, benim, hepimizin dijital güvenliği için. Canımız sıkılıyor belki beklerken, evrak işleriyle uğraşırken ama inanın bana, bu sistem olmasa ortalık ana baba gününe dönerdi, dolandırıcılar cirit atardı her yerde. Gerekli, hatta olmazsa olmaz bir prosedür yani... Ne yapalım, katlanacağız.

Geri