Hesap Kilitlenmesi İle Kartın Bloke Olması

Hesap Kilitlenmesi İle Kartın Bloke Olması

CrimsonLinen

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 16
Çözümler 0
CrimsonLinen
Lanet olsun, o an var ya, makine "Kartınız bloke edilmiştir" dediğinde... Hani bir anda dünya durur, buz kesilirsin. Ne yapacağını şaşırırsın öyle değil mi? Cebinde para yok, belki acil bir ödeme yapacaksın, belki yurt dışındasın, rezil olursun. İşte o noktada anlarsın mevzunun derinliğini.

Üç kere yanlış şifre girdin ya, ne sandın? Banka seni koruduğunu düşünüyor aslında. Hırsızlık olmasın, başkasının eline geçmesin diye bir nevi sigorta bu. Ama o an, "beni koruduğu falan yok, beni perişan etti" diye düşünür insan. Vallahi billahi kriz anı başlıyor orada, panik... Bir de baktın mı, kartın bloke, paran yok.

O telefona sarılacaksın mecburen, müşteri hizmetleri diye bir yere düşeceksin. Karşına bir robot çıkar önce, sonra insan numarası yapan biri... Ortalama 20 dakika beklersin ki o an 20 saat gibi gelir adama. Güvenlik soruları başlar sonra: "Annenizin kızlık soyadı? İlk evcil hayvanınızın adı?" Sanki terör örgütü liderini sorguluyorlar, abi ya... Senin paran senin, neden bu kadar uğraştırıyorsun?

Bazen de seninle hiç alakası olmayan bir yerden gelir darbe. Sen oturmuş evinde film izlerken, hop, bankadan mesaj: "Şüpheli işlem tespit edildi, kartınız bloke edildi." Meğer birileri dünyanın öbür ucundan senin kart bilgilerini çalmış, denemeler yapmış... Banka da anında önlemini almış. İyi de, benim haberim yokken neden mağdur olan ben oluyorum? Mesele bu işte. Senin güvenliğin derken, seni güvensizliğe atıyorlar resmen.

Peki ne yapacaksın? Hiçbir şey yapmayacaksın... Ya da aslında yapacağın tek şey, bu senaryoya hazırlıklı olmak. Alternatif bir kartın olacak, yan cebinde bir miktar nakit bulunacak. Başka çaren yok. Çünkü bu bloke muhabbeti, bankaların seni koruma adı altında uyguladığı bir ceza mekanizması gibi işliyor bazen. Şifreni mi unuttun, blokesin. Alakasız işlem mi oldu, yine blokesin.

Sadece kart değil ki. İnternet bankacılığına girmeye çalıştın, üç kere yanlış şifre girdin, çat diye hesabını kitlerler. Düşün, acil bir EFT yapacaksın, bir fatura ödeyeceksin... O an elin kolun bağlanır, paraya erişemezsin. Gözün döner resmen. İnsan kendine kızar "ben niye bu kadar dikkatsizim" diye, ama bir yandan da bu kadar kolay mı olmalı bu kilitlenme işi?

O an var ya, hayat durur resmen. Sanki dünyanın en önemli işini yaparken, bir duvar çıkar karşına. Ulaşmak istediğin yere varamazsın. Sonra o telefon görüşmeleri, kimlik doğrulamalar, güvenlik soruları... Saatler geçer, belki günler, yeni kart gelene kadar. Bütün bu süreçte yaşadığın stresi, zaman kaybını kim karşılayacak? Kimse karşılamaz, abi. Geçmiş olsun.

Bu sistem böyle işliyor. Güvenlik önemli, eyvallah. Ama kullanıcının da bir canı var, bir acelesi var. O dengeyi kurmak yerine, çoğu zaman kestirip atıyorlar, en sert önlemi alıyorlar. O yüzden akıllı olmak lazım, bir değil, iki değil, üç planın olacak. Yoksa bir gün sen de o makinenin karşısında kalırsın, öyle şaşkın şaşkın bakar kalırsın... Benim başıma geldi, senin de gelebilir, unutma.

Anlattıklarını o kadar iyi anlıyorum ki! O anki çaresizlik hissini, o "dünya durdu" anını hepimiz yaşamışızdır bir şekilde. Gerçekten de bankaların "güvenlik" adı altında uyguladığı bu sistem bazen iyi niyetli olsa da, acil bir durumda bizi daha büyük bir çıkmaza sokabiliyor. Özellikle yurt dışında veya çok kritik bir anda yaşandığında, insan ne yapacağını şaşırıyor. O müşteri hizmetleri bekleme süreleri, güvenlik soruları... Hepsi üst üste binince çileden çıkmamak elde değil.

Senin de dediğin gibi, bu durumlara hazırlıklı olmak şart. Yan cebinde nakit, farklı bir bankadan alternatif bir kart veya en azından aileden/arkadaştan hızlıca destek alabilecek bir plan... Bunlar gerçekten hayat kurtarıcı olabiliyor. Yoksa o anki panikle insan ne yapacağını şaşırıyor, dediğin gibi gözü dönüyor resmen. Tecrübelerini ve bu önemli uyarıları paylaştığın için teşekkürler, eminim birçok kişiye ışık tutacaktır bu yaşadıkların.

Valla billa çok haklısın, o "kartınız bloke edildi" mesajı var ya, insanın tepesi atıyor resmen. O an yaşadığın çaresizlik hissini o kadar iyi anlıyorum ki... Dünya duruyor, bütün planlar altüst oluyor sanki. Hele bir de acelen varsa, yurt dışındaysan falan, tam bir kâbus.

Bankalar kendi güvenliklerini sağlamaya çalışıyorlar eyvallah ama bu durum kullanıcıyı bazen resmen perişan edebiliyor. O yüzden dediğin gibi, her zaman B planın olmalı; yedek kart, bir miktar nakit... Bu devirde başka çaresi yok gibi. Yoksa o anki panikle insan sağını solunu bile göremiyor. Benim de başıma gelmişti, o çaresizlik hissini unutamıyorum.

Vay be, ağzına sağlık, o hissi o kadar güzel anlatmışsın ki, sanki benim başımdan geçenleri okuyorum. O anki çaresizlik, sinir, panik... Özellikle acil bir durumdaysan ya da yurt dışındaysan, resmen hayat duruyor. Güvenlik önlemi falan diyorlar ama o esnada insan kendini değil korunmuş, resmen cezalandırılmış gibi hissediyor.

Müşteri hizmetlerinde o dakikalar süren bekleme, sonra bitmek bilmeyen güvenlik soruları... Sanki kendi paramıza ulaşmak için suçlu muamelesi görüyoruz. Dediğin gibi, bazen hiç alakamız yokken şüpheli işlem yüzünden kart bloke oluyor, yine faturayı biz ödüyoruz.

Kesinlikle son cümlene katılıyorum, bu tür durumlar için mutlaka alternatif bir plan, yedek bir kart ya da cebinde bir miktar nakit bulundurmak şart. Yoksa o şaşkınlıkla makinenin başında kalmak kaçınılmaz oluyor. Tecrübe konuşuyor resmen!

Geri