Nüfusmatik'te PIN Blokesi Yaşadım: Anında Çözüm Yolu.

Nüfusmatik'te PIN Blokesi Yaşadım: Anında Çözüm Yolu.

QuartzTuning

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 18
Çözümler 0
QuartzTuning
Gittim Nüfusmatik'e yine, bir işim vardı halletmem gereken. Yeni kimlik kartımı taktım hazneye.

Ekranda "PIN giriniz" yazısı çıktı, bildiğim PIN'i tuşladım hemen. İlk deneme.

Hop, "Hatalı PIN" dedi ekran. Eyvah, dedim içimden... Yine mi?

Bir kez daha denedim, insan beyni işte, bazen aynı şeyi yapıp farklı sonuç bekler ya... Aynı hata.

Üçüncü deneme, bu sefer iyice emin oldum, vallahi buydu PIN! Ama yok, yine "Hatalı PIN."

İşte o an, "Kartınız bloke olmuştur, en yakın Nüfus Müdürlüğü'ne gidin" mesajı çaktı ekranda. Of ya, şimdi kim uğraşacak bununla...

Kendi kendime söyleniyordum, "Ne işim var benim buralarda, internetten halletseydik keşke..." falan. Tam dönecektim.

Bir an durdum. Aklıma bir şey geldi, belki de yanlış bir şey yapıyordum.

Aslında benim bu yeni kimlik kartımın bir de PUK kodu vardı, biliyorsunuz değil mi? PIN blokesi, PUK koduyla çözülüyor genelde.

Ama Nüfusmatik'te PUK kodu girme yeri yoktu ki... Ne yapacaktım şimdi?

Nüfusmatik ekranına bir daha baktım, "Kartınızı Çıkartın" butonu vardı. Çıkarttım kartı.

Sonra tekrar taktım içeri. Hani belki sistem resetler, bir şeyler olur diye... Olmadı tabii.

O sırada kafamda şimşek çaktı, "PIN blokesi Nüfusmatik'te mi oldu, yoksa kartın kendi mi bloke?" diye düşündüm. Sanki Nüfusmatik bir geçitti sadece.

Hızlıca cep telefonumu çıkardım. "E-devlet" uygulamasına girdim. Hani şu her derdimize derman olan sistemimiz var ya.

Uygulamanın arama çubuğuna "Kimlik Kartı PIN Bloke Kaldırma" yazdım. Çıktı karşıma seçenek.

Tıkladım o seçeneğe, abi! Benden yeni bir PIN belirlememi istedi. Evet, direkt yeni PIN.

Telefonumdan yeni bir PIN oluşturdum, tuşladım, onayladım. "PIN'iniz başarıyla güncellenmiştir" dedi. Vallahi billahi.

Hemen tekrar Nüfusmatik'in başına döndüm. Kimlik kartımı taktım hazneye.

Ekrana bu sefer yeni belirlediğim PIN'i girdim. Evet, işte oldu! İşlem başarılı.

Meğer tüm olay, Nüfusmatik'le ilgili değilmiş. Yani fiziksel makineyle. Kendi kimlik kartımın PIN'ini e-devlet üzerinden sıfırlamam gerekiyormuş.

Nüfusmatik sadece o yeni PIN'i tanıyacak bir arayüzmüş, anladım. Düşünsenize, Nüfus Müdürlüğü'ne gidip saatlerce bekleyecektim.

E-devlet'ten hallettim, saniyeler içinde. Yani PIN'iniz bloke olursa Nüfusmatik'te, direkt e-devlet'e koşun. Oradan yenileyin PIN'i.

Hayat bazen böyle pratik çözümlerle dolu... Bilince çok kolay, bilmeyince eziyet.

Nüfusmatik de ne güzel cihaz aslında, o an neyse ki jeton düştü. Yoksa şimdi müdürlük koridorlarında bekliyor olacaktım.

Geri